Societat

Almenys 31 immigrants moren en un naufragi al Canal de la Mànega

Les autoritats franceses han rescatat dues persones i detingut quatre presumptes traficants

Johnson reclama a França que adopti mesures per evitar la migració des de les seves costes

Almenys 31 immigrants que intentaven travessar el Canal de la Mànega per arribar al Regne Unit han mort aquest dimecres en un naufragi a prop de la costa de Calais, al nord de França, segons ha informat el ministre francès d’Interior, Gérald Darmanin.

Darmanin, que s’ha desplaçat a Calais, ha detallat en una breu declaració als mitjans que entre les persones mortes hi ha cinc dones i una nena. El ministre ha destacat que dos persones han pogut ser rescatades “de forma heroica”  per les forces de l’ordre, que han detingut quatre sospitosos de ser traficants.

Les autoritats no han divulgat les nacionalitats de les víctimes ni les circumstàncies exactes de l’accident.

La tragèdia es produeix coincidint amb l’augment de la tensió migratòria a Calais i les seves zones pròximes, que ja van viure crisis semblants el 2015 i 2016. Els deu primers mesos d’aquest any han intentat travessar el Canal de la Mànega per via marítima per arribar al Regne Unit  24.655 persones, gairebé el triple que el 2020, quan en tot l’any van ser 9.551.

El president de França, Emmanuel Macron, ha declarat en un comunicat que Europa “està de dol” pel que ha passat avui”. El cap d’Estat francès ha demanat als seus homòlegs europeus un reforç immediat dels mitjans de l’agència Frontex a les fronteres exteriors de la UE i una “reunió d’urgència” dels ministres enfront a aquest desafiament migratori.

“França no deixarà que [el Canal de] la Mànega es converteixi en un cementiri. Les xarxes de traficants posen en perill vides i desafien allò que som. Ho devem a les víctimes, als orfes, a les famílies. Ens ho devem”, ha dit.

Macron ha instat a accelerar el desmantellament de totes les “xarxes criminals” conjuntament amb el Regne Unit, Bèlgica, els Països Baixos i Alemanya. “Si no ampliem des d’avui els nostres esforços, hi haurà altres tragèdies”, ha advertit.

En el seu comunicat, ha indicat que la mobilització de 600 policies i gendarmes ha permès desmantellar aquest any 44 xarxes i arrestar 1.552 persones implicades en aquest tràfic.

Però malgrat el desplegament de seguretat, s’han registrat des del principi de l’any 47.000 intents d’arribar al Regne Unit i les forces de l’ordre han rescatat 7.800 immigrants.

El recent augment del flux d’immigrants, molts dels quals provenen d’Afganistan, Bangladesh o Eritrea, ha conduït, per exemple, al desmantellament la setmana passada d’una xarxa dedicada al tràfic d’immigrants al Canal de la Mànega i a la detenció de 15 persones.

En  una decisió que reflecteix la tensió migratòria a la zona, la cadena d’equipaments esportius Decathlon ha retirat de la venda a diverses botigues del nord de França les embarcacions recreatives per evitar que els immigrants les puguin utilitzar per creuar el Canal.

Johnson reclama mesures a França per evitar la immigració al Canal

Efe

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha instat les autoritats franceses a prendre més mesures per evitar el pas de migrants cap al Regne Unit a través del Canal de la Mànega.

En declaracions als mitjans a la seva residència oficial de Downing Street, Johnson ha assegurat que el “desastre” d’aquest dimecres, en el que han mort una trentena de persones que intentaven arribar a les costes britàniques, “demostra que és vital incrementar els esforços per a acabar amb el model de negoci dels gàngsters que envien la gent d’aquesta manera a través de la mar”.

Johnson ha suggerit que el govern francès no ha donat tots els passos que considera necessaris per a evitar la sortida de petites embarcacions des de les costes franceses. “Hem tingut dificultats per persuadir alguns dels nostres socis, particularment els francesos, per fer les coses de la manera que nosaltres pensem que requereix aquesta situació”, ha afirmat. “Entenc les dificultats que afronten tots els països, però el que volem ara és actuar més de manera conjunta. Aquesta és l’oferta que estem fent”, ha afegit.

La ministra d’Interior, Priti Patel, va proposar ahir dimarts que tropes britàniques contribueixin a vigilar la zona del port francès de Calais per evitar sortides de migrants, una proposta que París ara com ara rebutja.

Segons les autoritats britàniques, més de 25.600 persones han creuat per mar cap al Regne Unit aquest any, respecte dels 8.400 de tot el 2020 i els 1.800 de 2019.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES