Societat

Societat

Avis lluitadors pel net

Una parella ha denunciat al jutjat, al Síndic de Greuges i al mateix Poder Judicial les dificultats que tenen per poder veure el nen de la seva filla des que aquesta va morir i el pare se’l va endur de la Roca del Vallès a Solsona

Hi ha una resolució ferma que els concedeix un règim de visites, però des de fa vuit mesos el progenitor la incompleix

“Patim pel nostre net. I s’ha de garantir el dret del nen a veure els familiars”, afirma l’avi matern

Després de vuit mesos sense veure el seu net Francesc, que ara té cinc anys, poden parlar amb ell per telèfon. “Tens amiguets a la nova escola?”, li pregunta Josep Maria Maycas, el seu avi, a casa del qual vivia el menor des que va néixer, juntament amb la seva mare, Erika. “T’estimem molt, amor. I a veure si ens veiem aviat”, li diu l’àvia, Maria Luisa Garrido. Divendres passat l’havien d’anar a buscar a l’escola, a més de 200 quilòmetres d’on viuen. El pare no deixa que en Francesc vagi amb els avis materns, tot i que hi ha una sentència ferma des del març passat, que fixa un règim de visites el primer cap de setmana de cada mes i en època de vacances. El 18 de novembre passat, la jutgessa de primera instància i instrucció número 1 de Solsona va dictar una nova resolució en què fixa multes de 1.000 euros mensuals per cada incompliment del pare. Res. Divendres passat, els avis van trucar a l’escola, que aquest cop sí que els va informar, i novament el pare no va portar el menor al centre perquè no el poguessin recollir. Estan desolats.

“Vull explicar-ho perquè se sàpiga i per si li passa a més persones. Volem veure el nostre net, però també volem que ell pugui veure els seus familiars, com ara la seva tieta. Hem escrit a tot arreu i la jutgessa de Solsona ha trigat molt a fer alguna cosa. Patim pel nostre net”, es lamenta Maycas. Sap que amb la seva advocada haurà de tornar al jutjat a denunciar un altre incompliment.

L’advocat, especialitzat en dret de família i secretari de la junta de govern del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Joaquim de Miquel, exposa que “ el Codi Civil Català recull el dret de visites que tenen els avis amb els nets, i també els altres familiars”, segons manté també una àmplia jurisprudència del Tribunal Suprem. Malauradament, De Miquel admet que “cada cop passen més sovint” aquests tipus de litigis pel “dret a relacionar-se”, que acostuma a passar en parelles separades, i també hi ha casos en què el propi fill no deixa veure el menor als seus pares. Els oncles també podrien demanar exercir aquest dret de visites. Per evitar aquests conflictes familiars s’ha creat la figura del coordinador parental, però actualment és privat; és a dir, de pagament, i no és gaire usat a Catalunya. L’advocat expert exposa que davant els reiterats incompliments d’un progenitor a permetre les visites, els avis podrien demanar un canvi de la guarda, tot i les dificultats d’obtenir-ho.

El periple judicial dels avis d’en Francesc va començar quan la seva filla Erika va morir el gener de l’any passat. Un mes després, el pare es va presentar a l’escola on anava en Francesc, a la Roca del Vallès, i se’l va endur a un poble de Solsona, Torà. Els Mossos que s’hi van personar van dir que hi tenia tot el dret, en morir la mare. Llavors, en Francesc tenia tres anys i mig, i, segons els avis, “ el pare era un estrany” per al nen perquè no havia conviscut mai amb ell, i volien fer-ho de manera progressiva. Van demanar ajuda a la Dgaia, als jutjats... El resultat: nou mesos sense veure el nen, una situació que ara es torna a repetir.

De manera cautelar, el jutjat va fixar un règim de visites i l’entrega del menor es feia a la comissaria dels Mossos de Cervera. La jutgessa Núria Armengol, la primera que va resoldre sobre la causa, va ordenar la detenció del pare. El març passat, es va dictar la sentència ferma, en què es dona la custòdia al pare, ja que els serveis socials de la Segarra concloïen que, en un any que fa que dura la convivència, “té interès i es preocupa pel menor”. Els avis van obtenir un règim de visites mensual, a més dels torns de vacances d’estiu i Nadal, i comunicacions. Però des de la Setmana Santa passada no veuen el nen, en una edat vital.

Els avis d’en Francesc van denunciar la paràlisi de la causa per part de la nova jutgessa de Solsona i, fins i tot, van enviar una carta al Consell General del Poder Judicial (CGPJ), tot afirmant que va “en perjudici d’en Francesc” i confessen que “viuen amb impotència” aquesta situació. Maycas i la seva dona també van demanar ajuda a la Dgaia i al Síndic de Greuges, el qual els va respondre que no hi podia fer res perquè la causa estava judicialitzada, tot i que n’informaria la fiscalia de menors.

En una nova vista pels incompliments del pare, la jutgessa Alicia Córdoba ha estat més contundent. El pare va permetre que els avis parlessin per telèfon amb en Francesc dimecres passat, però divendres no el va portar a l’escola. En la resolució, d’aquest mes, la jutgessa sosté que ha quedat “acreditat ” que el progenitor no vol complir el règim de visites i “posa al davant dels interessos del menor, les seves reivindicacions”. Per tot això, resol tres accions: multar-lo amb 1.000 euros mensuals per cada incompliment (el juny passat ja l’havia advertit amb multes de 500 euros); ordena a la Dgaia que de manera “urgent” faci un informe sobre el possible desemparament del menor i que se l’investigui per un delicte de desobediència pels incompliments.

Els avis d’en Francesc, tot i que esgotats i dolguts, no es rendeixen i denuncien que “els drets del menor no s’estan protegint”.

1.000
euros
mensuals ha imposat ara la jutgessa al
progenitor pels incompliments. El juny passat ja van ser multes de 500 euros, però no s’executen.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona