Societat

Un missatge al mòbil alertarà les persones que estiguin en una zona en emergència

L’Estat estudia fer una prova pilot del sistema d’alertes a l’entorn del polígon petroquímic de Tarragona

Les persones que estiguin en una zona en situació d’emergència rebran un missatge al mòbil a partir del mes de juny. El ministeri de l’Interior, mitjançant Protecció Civil, està ultimant el sistema que ha de permetre alertar la població en episodis de risc, com ara fenòmens meteorològics extrems o situacions de perill químic o nuclear, entre altres. Així, els ciutadans rebran un missatge que apareixerà a la pantalla del seu telèfon mòbil, acompanyat de so i vibració, i que serà més evident que no pas un SMS. Abans de la implantació l’Estat vol fer proves pilot i una d’elles s’estudia que sigui a l’entorn del polígon petroquímic de Tarragona. De fet, des del ministeri de l’Interior confirmen que la Generalitat ho ha proposat.

El Sistema d’Avisos a la Població RAN-PWS (en anglès, sistema d’alerta pública) està previst que entri en funcionament a partir del mes de juny, coincidint amb la data límit que la Unió Europea va donar als estats per tal que transposessin la directiva europea que contemplava la implantació d’aquest servei. Farà servir la tecnologia coneguda com a Cell Broadcasting, de difusió a telèfons mòbils i es troba en fase de desenvolupament per part de la companyia SIA (Grupo Indra).

El servei “permetrà l’enviament generalitzat i immediat d’alertes als telèfons mòbils de les persones que es trobin en zones afectades per emergències o catàstrofes imminents o en curs, d’aquesta manera es facilitarà una resposta molt més ràpida davant de situacions d’especial gravetat”, ha apuntat Protecció Civil.

Un cop acabi el període prova estarà operatiu a tot l’Estat. Fonts d’Interior apunten que es faran tests a diferents comunitats autònomes i que “una de les quals pot ser Catalunya”. Des d’Interior confirmen que la Generalitat ho ha sol·licitat i que, en concret, han apostat perquè la prova pilot es faci a l’entorn del polígon petroquímic de Tarragona.

Arran de l’explosió a l’empresa química IQOXE el gener del 2020 i de les mancances en la gestió de l’emergència, des del territori -especialment diversos alcaldes- s’havia demanat la posada en funcionament d’aquesta tecnologia per alertar la població. L’aleshores conseller d’Interior, Miquel Buch, va afirmar poques hores després del sinistre que demanarien a l’Estat la posada en marxa de la tecnologia Cell Broadcasting el més aviat possible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona