Societat

Correbous més curts per evitar l'esgotament

El delegat a l'Ebre assegura que la durada ha disminuït un 20%

El delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, ha assegurat aquesta setmana que s'ha reduït un 20% la durada dels espectacles taurins per evitar l'esgotament dels animals. Amb el manual de bones pràctiques es limita la durada dels bous embolats a un màxim de 30 minuts, i la dels bous capllaçats a un màxim de 60. Salvadó, així, destaca que hi ha més respecte vers els animals des que el 2005 es va començar a aplicar el manual: mentre que aquell any hi va haver 15 bous embolats que van superar el temps màxim establert, l'any passat només n'hi va haver un, dels 139 que es van celebrar arreu de l'Ebre, que va superar la recomanació. Segons ell, també ha contribuït a la protecció dels animals el fet que no se celebrin bous capllaçats entre les 12 del migdia i les cinc de la tarda, per evitar les hores de més calor.

El delegat va voler llençar un missatge de tranquil·litat als aficionats taurins i va recordar que “el debat sobre les curses no ha de generar en cap cas incertesa al voltant de la nostra festa”. “Avui estem més a prop que mai d'aconseguir una llei que reguli la festa i que tanqui d'una vegada per sempre el debat”, recorda Salvadó.

De moment, la delegació territorial i la Generalitat continuen treballant perquè la llei que ha de blindar els bous tradicionals de les Terres de l'Ebre s'aprovi abans que acabi la legislatura, ara que el Consell de Garanties Estatutàries ha dictaminat que el text s'ajusta a les disposicions de l'Estatut, després de rebutjar el recurs presentat pel Partit Popular.

A més, en l'última sessió del Consell de Cultura Popular i Tradicional es va acordar declarar els bous de les Terres de l'Ebre element festiu patrimonial d'interès nacional. L'acord va suposar la inclusió dels bous en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya i el reconeixement, per part del govern català, de l'autenticitat i naturalesa popular de les festes amb bous.

Enguany, la Generalitat ha autoritzat més de 200 actes taurins en els 26 municipis ebrencs on n'hi ha tradició, en els quals hi ha 33 comissions de bous, 24 penyes taurines i sis penyes d'emboladors, que en total representen més de 5.000 persones.

De moment, no hi haurà una ILP

La Plataforma Prou ha explicat en un comunicat que, de moment, no té previst presentar una iniciativa legislativa popular (ILP) per prohibir els correbous. Els membres de la plataforma recorden que el seu objectiu específic i consensuat era presentar una ILP per abolir les corrides de toros a Catalunya, i que, actualment la plataforma, formada per 150 organitzacions animalistes catalanes, està tècnicament dissolta, perquè ja han assolit el seu propòsit. Per tant, no hi ha consens ni un posició clara pel que fa als correbous, així que, de moment, i mentre no trobin el suport oportú, no presentaran cap ILP. Tot i això, el comunicat assegura que la postura de la plataforma pel que fa als correbous és de “rebuig absolut” i que els seus membres continuaran la tasca activista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.