Societat

A punt per punxar els infants

La vacunació s’obre a tota la franja dels 5 als 11 anys

La setmana vinent es podrà triar dia i hora en punts de vacunació

Rebran el vaccí pediàtric

La vacunació infantil es farà amb cita prèvia en espais que s’habilitaran a tot Catalunya per poder punxar amb el vaccí pediàtric de Pfizer els menors d’entre 5 i 11 anys. Per inocular els més petits està previst que dilluns arribi a Catalunya la primera remesa de vacunes, un total de 234.000 dosis, i tenir-ho a punt tot per començar a vacunar el mig milió d’infants d’aquesta franja. Una campanya de vacunació que començarà el 15 de desembre després del vistiplau de la comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat i que l’Agència Europea del Medicament n’autoritzés el vaccí.

Salut ha optat per seguir el mateix sistema que en els altres grups d’edat que han hagut de demanar cita i fer-ho en espais habilitats. Per la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, aquesta ha estat l’opció “més convenient perquè els pares acompanyin a aquestes edats els fills” fins als punts d’immunització. Es descarta per tant la possibilitat de vacunar a les escoles i l’estratègia de començar pels més grans per anar baixant gradualment d’edat. La responsable de Salut va indicar que a partir de la setmana vinent s’anunciarà quan es pot començar a demanar dia i hora per escollir el punt de vacunació més proper, que pot ser en espais ja oberts com ara pavellons i poliesportius o d’altres habilitats, com ara ambulatoris i hospitals amb línies pediàtriques. La cita s’haurà de fer pel web Vacunacovid.catsalut.gencat.cat .

“Catalunya té confiança en les vacunes i esperem que la resposta sigui bona”, va assenyalar la secretària de Salut Pública davant els dubtes que es puguin generar entre les famílies per vacunar els més petits. Els pares els podran portar fins al punt de vacunació i en cas que no siguin ells s’haurà d’autoritzar els acompanyants amb un document de consentiment que ja es va fer servir en la franja d’edat de més de 12 anys.

La previsió de Salut és prioritzar els infants que formen part de col·lectius de risc, que es vacunaran als mateixos centres hospitalaris on segueixen els tractaments. Pels infants que estiguin a punt de complir els 12 anys, s’optarà per combinar una primera dosi pediàtrica i una segona d’adults, i els qui hagin passat la covid es recomana igualment que puguin rebre una dosi a partir de la quarta setmana després del diagnòstic o de l’inici dels símptomes. La vacuna pediàtrica de Pfizer té una dosi reduïda, d’una tercera part de la dels adults, que s’ha d’administrar en dues puncions espaiades en vuit setmanes.

El metge de la unitat de patologia infecciosa i immunodeficiències de pediatria del Vall d’Hebron Toni Serrano, que assessora el govern, va destacar “la seguretat i eficàcia” del vaccí en més d’un 90% dels casos. “El benefici indirecte per a la població és un fet a considerar per recomanar la vacunació en aquesta franja”, hi va afegir el doctor, que considera que el risc en els nens és “ínfim però no inexistent”, per la qual cosa en va recomanar la vacunació, amb la finalitat de “normalitzar” la seva vida. Segons Soriano les reaccions adverses que s’han descrit són envermelliment a la zona de la punció i en alguns casos, després de rebre la segona dosi, cansament, febre o mal de cap.

La vacunació d’infants en aquestes edats s’està fent als Estats Units –amb 5 milions de dosis administrades– el Canadà i Israel, sense que es detectin efectes adversos greus, segons va destacar l’assessor científic.

Des de l’inici de la pandèmia, hi ha hagut 84 ingressos per la covid en aquest grup d’edat, quatre dels quals a l’UCI, segons dades de Salut. En alguns casos els infants poden desenvolupar un quadre inflamatori multisistèmic i també una persistència de símptomes després de passar la infecció, si bé el risc de tenir la covid persistent és molt més baix que en altres franges d’edat.

LES XIFRES

234.000
vacunes està previst que arribin a Catalunya dilluns per començar a injectar-les el 15 de desembre.
4
infants d’aquest grup d’edat han hagut de ser atesos a l’UCI, des de l’inici de la pandèmia.

Certificat covid fins a tocar Nadal

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, TSJC, va autoritzar ahir la pròrroga que li va demanar el govern per mantenir fins a les portes de Nadal l’exigència de mostrar el certificat covid per accedir a bars, restaurants, gimnasos i residències d’ancians, a més de l’oci nocturn. La secció tercera de la sala contenciosa de l’alt tribunal català va autoritzar ampliar el passaport que ja s’aplicava a l’oci nocturn a la resta de sectors veient el repunt de contagis. La mesura va entrar en vigor amb una setmana de retard per culpa del col·lapse del sistema de la Meva Salut, on es pot descarregar el document digital. El nou aval judicial estableix que el certificat serà necessari a Catalunya fins a les portes de Nadal, encara que la Generalitat podria tornar a sol·licitar una nova pròrroga. La petició del govern català l’avala un informe del Comitè Científic Assessor que justifica l’ús d’aquest certificat per conviure amb el virus i reduir el risc de transmissió, en espais tancats on es pugui retirar mascaretes sense prou distància social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot
societat

Pressió social per a la pacificació de l’N-2

mataró
política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions a qui no llenci bé les escombraries

REUS