Societat

“Ara i sempre, l’escola en català”

Milers de ciutadans surten al carrer per defensar el model d’immersió lingüística

Somescola fa una crida a protegir el català a les aules i blindar-lo mitjançant el Pacte Nacional per la Llengua

Reclamen que es consolidi el model davant “l’escarni” que suposa la sentència judicial

Unes 35.000 persones es van afegir a la crida de Somescola

Resposta multitudinària davant dels atacs a la immersió lingüística i el model d’escola en català després de les últimes sentències judicials. Amb el lema Ara i sempre, l’escola en català, milers de persones, unes 35.000 segons estimacions de la Guàrdia Urbana, es van afegir a la convocatòria de la plataforma Somescola, que aplega una cinquantena d’entitats, entre les quals hi ha Òmnium Cultural, i que animava a la mobilització arran de la imposició d’un 25% de classes en castellà en determinats centres on ho han demanat algunes famílies. L’acte es va convertir en una marea verda entre la comunitat educativa i el sobiranisme civil i polític per deixar clar que “el català no es toca” i exigir a l’Estat espanyol que respecti el model d’immersió a les aules.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va advertir a l’inici de la manifestació que “l’ofensiva del nacionalisme espanyol vol utilitzar les escoles catalanes” amb la finalitat d’“esgarrapar quatre vots fora de Catalunya”. Per la seva banda, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, va lamentar que l’Estat espanyol “no respecti l’idioma de la diversitat i la riquesa i sí el de la imposició”. També van prendre la paraula els representants de les entitats, com el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, que va criticar que el sistema judicial es dediqui a “potinejar” un sistema educatiu que és “un model de cohesió social que no segrega per llengües”. Des de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya, Pilar Gargallo reivindicava el dret a tenir una “llengua que ens porta a la cohesió social, i que no genera problemes als centres”, però que avui necessita urgentment amplis consensos per “treure la política de les aules”. Iolanda Segura, portaveu nacional d’Ustec, sindicat majoritari en el sector de l’ensenyament públic a Catalunya, instava a desacatar les sentències que obliguen a ampliar les hores lectives en castellà. També el diputat de la CUP Carles Riera assegurava que “no serveixen les mitges tintes” i demanava “mesures més fermes” al govern català en la defensa del model lingüístic. El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, es mostrava partidari de “plantar cara” a una “intromissió del poder judicial” contra un model “d’èxit de l’escola catalana que és garantia de cohesió i d’ascensor social”.

Els representants de les entitats i els sindicats van ser a primera línia de la manifestació, que va avançar lentament des de la plaça de Tetuan fins a l’Arc de Triomf. En segon terme, hi anaven els grups polítics, entre els quals hi havia el president Pere Aragonès, acompanyat de representants d’ERC, de Junts per Catalunya, de la CUP i dels comuns. No hi va ser el PSC, que es va desmarcar de l’acte.

En un ambient reivindicatiu, els manifestants cridaven consignes com ara “Immersió al 100% és la sentència que volem” i la més repetida, “Ara i sempre, l’escola en català”, enmig d’una estesa de cartolines verdes en forma de mà repartides per Somescola. Entre els concentrats, hi havia els pares i alumnes de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar, on el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha imposat un 25% de classes en castellà a un grup de P5. Les famílies rebien l’escalf dels ciutadans, que els donaven ànims, mentre que des de l’AFA lamentaven un cop més que els toqui assumir “l’embat i els enfrontaments polítics” quan el que importa és el projecte educatiu. Al seu darrere, una comitiva d’autoritats locals i veïns també els va acompanyar durant tot el recorregut.

Un escarni al model

La manifestació es va tancar amb la lectura del manifest de Somescola, en què es va considerar “un escarni” per als professionals de l’educació que un jutge “determini de manera arbitrària el nombre d’hores que necessita un alumne per aprendre una llengua”. “L’escola en català és fruit d’un gran consens social i facilita la cohesió i la igualtat d’oportunitats”, hi afegien des de Somescola, i a la vegada instaven les institucions a “blindar el consens de país” mitjançant el Pacte Nacional per la Llengua en un moment “crític”. L’acte es va tancar amb les actuacions musicals de Joan Dausà, Suu i Meritxell Neddermann, entre d’altres.

LES FRASES

L’ofensiva del nacionalisme espanyol vol utilitzar les escoles per esgarrapar quatre vots fora de Catalunya
Pere Aragonès
president de la generalitat
L’Estat espanyol domina l’idioma de la imposició. No volen més castellà a les escoles, volen menys català a tot arreu
Laura Borràs
presidenta del parlament
S’ha de plantar cara a una nova intromissió del poder judicial contra un model d’èxit que genera cohesió
Jordi Cuixart
president d’òmnium
És un embat dels tribunals. Demanem fermesa i valentia perquè no s’acatin aquestes sentències
Iolanda Segura
portaveu ustec
No estem separant infants per motius de llengua. Necessitem consens i treure la política de les aules
Pilar Gargallo
federació moviments de renovació pedagògica


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES