Societat

Societat

Canvis històrics amb incògnita

L’entitat organitzadora de la cavalcada de Reis a Girona està convençuda de la modificació de l’inici i el final de la rua

El Barri Vell, nucli de la festa des del 1992, cedeix el testimoni a la Devesa, però la cercavila dependrà de la covid

El president de la Confraria de Jesús Crucificat-Manaies de Girona, Xavier Serra, és optimista. Explica que, passi el que passi fins al dimecres 5 de gener, podran fer més coses que en l’anterior cavalcada. Fa gairebé un any, Melcior, Gaspar i Baltasar van aparèixer per TV Girona a causa de la pandèmia, i el màxim que hi va haver van ser “activitats espontànies” pels barris durant el dia, recorda. Ara s’estrenen uns canvis històrics i rellevants. La gran incògnita és saber si la covid-19 permetrà que hi hagi rua pels carrers.

La comitiva que espera els Reis Mags d’Orient està formada per unes 360 persones. S’encarrega des de fa mesos dels preparatius i enllesteix les bústies per rebre les últimes cartes de la mainada i les caixes per deixar-hi els xumets. La cavalcada del 2022 serà especial perquè canvia un format d’èxit, vigent des del 1992. Èxit per l’acumulació de gent al jardí de la Infància i al parc de les Pedreres, al Barri Vell. “Ja feia temps que vèiem que allà no s’hi podia desenvolupar l’activitat, que la gent no es podia moure i que no hi havia renovació”, explica Serra. L’epicentre serà ara a la Devesa.

La decisió de canviar l’emplaçament es va madurar a foc lent. La recepció no serà a la plaça del Vi. Els últims anys, a més, s’havien instal·lat pantalles gegants a prop del pont de Pedra per seguir la recepció als Tres Reis. L’acte final serà a la Copa, previst per a tres quarts de vuit del vespre. El principi de la rua serà a les sis de la tarda al Camp de Mart. En els dos casos, a la Devesa. “Ses Majestats volen estar més a prop de la mainada i faran el recorregut a peu.”

El canvi d’emplaçament arribarà acompanyat de l’absència d’animals: no hi haurà ni cavalls ni vehicles de motor. És una manera d’atendre les noves sensibilitats. Igualment, la cavalcada serà “lluïda”, entre altres raons, perquè hi haurà tres campaments en lloc d’un.

Les activitats començaran el dia 3 amb la il·luminació de la façana i el campanar de la catedral a les set de la tarda. Els patges reials visitaran, a més, tots els barris, i el dia 5 hi haurà “activitats espontànies” arreu de la ciutat. A tres quarts d’una convergiran en dues precavalcades, una al parc Central i l’altra a la plaça del Vi.

La comitiva del carbó

El canvi d’emplaçament, del Barri Vell a la Devesa, fa variar el recorregut. Ses Majestats faran el recorregut de 2 km a peu en dues hores. Aniran acompanyats d’un llarg seguici, format per magistrats i altres càrrecs, tots amb mascareta FFP2. La comitiva de la llum encapçalarà el conjunt dels acompanyants i al final hi haurà la nova comitiva del carbó, que buscarà els entremaliats, “els que han perdut la il·lusió de la nit de Reis”, diu Serra.

La gran incògnita, però, és si les restriccions afectaran la rua de la cavalcada. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat que es limitin a deu persones les reunions tant en l’àmbit públic com privat, excepte els grups de convivència, les manifestacions i els actes polítics.

La Confraria de Jesús Crucificat-Manaies de Girona ha preparat actes per a més d’un dia, no només el dia 5. Té bústies per la ciutat i a la plaça del Vi; a partir de dimarts els patges visitaran els barris. I el dia 5 al vespre, al final de la recepció, fins a deu bandes musicals tocaran a les escales de la Copa cap a dos quarts de nou del vespre. Però es desconeix si les restriccions afectaran la rua. Ningú ho sap. Els Tres Reis, tampoc.

3
dies
s’il·luminarà el campanar de la catedral en honor dels Reis Mags: el dia 3 de color vermell (pel rei blanc); el dia 4, de blau (pel rei ros), i el dia 5, de verd (pel rei negre).
16.000
xocolatines
ideades pel pastisser Jordi Roca repartirà el seguici reial durant la cavalcada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona