Societat

El segon Nadal del coronavirus

Els ciutadans buscaven ahir tests d’antígens a les farmàcies, la majoria desabastides

Menys negoci als mercats i anul·lacions als restaurants

Les Missioneres de la Caritat van repartir ahir 600 àpats

Hi havia un neguit i un desfici importants dijous passat al vespre al centre de Barcelona. El barri comercial de la capital del país era ple de gom a gom, com si d’un primer dia de rebaixes es tractés. Les compres d’última hora abans de Nadal i la imminència de la primera nit de toc de queda recuperat van fer sortir milers de persones al carrer.

Feia ben bé la sensació que la ciutadania volgués esprémer les últimes hores sense restriccions abans que a les zero hores entressin en vigor les noves mesures de prevenció contra la covid, amb obligatorietat de mascareta en espais oberts, restricció d’aforament en comerços i restaurants, tancament de bars de nit i discoteques i toc de queda entre la una i les sis de la matinada en 125 municipis del país, també a la ciutat de Barcelona.

Com ja va passar en el primer període de toc de queda, la matinada d’ahir va ser tranquil·la a Barcelona i la policia només va haver d’actuar per explicar als despistats i als turistes que no podien ser al carrer. Els que van decidir no respectar el confinament nocturn són uns lladres que a les dues de la matinada van encastar un cotxe a l’aparador d’una botiga de la carretera de Sants, d’on es van emportar un botí de telèfons mòbils, sense que la policia els pogués agafar.

Ja al matí, els bars i restaurants de la ciutat van començar a aixecar persianes, conscients que havien de tornar a aplicar una restricció del 50% a l’interior dels locals, amb el que això suposa de reorganització i pèrdua de clientela. “Tant de bo no ho hagués de dur a la pràctica, això del cinquanta per cent”, deia l’encarregat de la cafeteria Capuccino, a la plaça de l’Àngel.

“Mira com està el local”, deia aquest professional de la restauració amb cara de decebut per la gran quantitat de taules buides i tamborets desocupats a la barra. “Avui és 24 de desembre; això hauria d’estar ple. El problema és que des que s’ha posat en marxa el passaport covid hi ha molts clients que han desistit d’entrar”, explicava.

La restauració està patint, però també està sobrevivint. N’és un exemple el restaurant Les Quinze Nits, a la plaça Reial, on per avui tenen reserva feta per a 95 persones, després de l’anul·lació de quinze persones. Aquí també s’ha notat la posada en funcionament del passaport covid, i des que estan en vigor aquestes mesures han tingut un total de cent anul·lacions.

Neix un nou restaurant

N’hi ha que resisteixen, i n’hi ha que estan decidits a desafiar el coronavirus i el que faci falta. Aquest és el cas del restaurant Ikoya, que, situat a l’avinguda Francesc Cambó, davant del mercat de Santa Caterina, es presenta com una taverna japonesa. Nascut de la unió del grup Sagardi i el xef japonès Hideki Matsuhisa, amb una estrella Michelin al Koy Shunka, Ikoya obre portes avui mateix a la tarda.

Nou o vell, els que vagin a qualsevol restaurant saben que no poden formar un grup de més de deu persones. Aquesta limitació s’aplica també a les trobades en l’àmbit privat i és la causa, segons els botiguers del mercat de Santa Caterina, que aquest any s’hagi venut menys. Del mateix parer és, per exemple, la Belén, una peixatera de Santa Caterina que ha tingut l’anul·lació d’una comanda i que està convençuda que “la gent ha comprat menys perquè els grups són més reduïts”. Ho confirmava la Glòria, una carnissera del mateix mercat: “Tot està molt aturat.” Aturat o amb canvi d’hàbits. “Alguns clients m’han trucat per canviar el capó de 5 a 3 quilos”, explicava l’Agustí des de la seva parada d’aviram.

Un test per a en Gerard

Grups de menys persones a les cases, i amb el neguit de no contagiar-se. Per això, aquests dies la ciutadania ha assaltat les farmàcies per aconseguir un test d’antígens per fer-se’l abans d’acudir a les respectives cites familiars.

Ahir, al centre de Barcelona, moltes farmàcies o no tenien tests –“fins al gener no ens en serviran”, deia una encarregada de la farmàcia de l’avinguda de la Catedral– o els acabaven de rebre ahir, com va passar en una oficina de la Rambla, o els van esgotar el dia abans. “Ens en van portar trenta i en una hora es van acabar”, explicava una farmacèutica del carrer Hospital.

Al costat d’aquesta oficina de farmàcia, en Gerard, de set anys, amb el seu pare, el germà i un gos, esperava el torn per fer-se una prova PCR en un laboratori d’anàlisis. Amb ells feien cua un grup de marroquins necessitats del test abans de viatjar al seu país.

A l’altre costat d’aquesta cua, a la mateixa hora, n’hi havia una altra d’encara més llarga. El llast de misèria que genera la covid és tan gran que ahir van ser fins a 600 les racions de menjar que van repartir les Missioneres de la Caritat al seu local de l’església de Sant Agustí. Un àpat complet i bo que, com cada any, va ser ofert per l’hoteler Joan Gaspart.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses