Societat

La mediació per la vaga d’escombriaires de Salt acaba sense acord

L’aturada ja fa quatre dies que s’allarga i les deixalles i andròmines s’acumulen al carrer

El comitè assegura que continuen “encallats” i “sense solució” al conflicte

La mediació per intentar posar fi a la vaga d’escombriaires a Salt (Gironès) ha acabat sense acord després d’una reunió maratoniana. Aquest dimarts ja fa quatre dies que dura l’aturada i les deixalles i andròmines s’amunteguen al costat dels contenidors.

Els representants del comitè d’empresa i la concessionària FCC Medio Ambiente s’han trobat aquest matí, després que Treball els convoqués a una mediació, i han posat damunt la taula les seves propostes i reclamacions. La reunió ha començat a les deu del matí ha continuat a la tarda després de fer una pausa. En total, les dues parts han estat negociant durant unes deu hores. Però de moment, no ha estat possible arribar a un preacord que permeti aixecar la vaga.

L’aturada, que és indefinida, va començar el dia de Nadal. Afecta una quarantena de treballadors de l’empresa FCC Medio Ambiente, que és la concessionària del servei. Els motius que els han portat a plantar-se són dobles. Per una banda, la plantilla reclama millores laborals; i per l’altra, és queixa que el servei és deficitari.

Dins el primer bloc, els treballadors insten la concessionària a tancar un nou conveni (porten un any sense) i critiquen la manera com es contracten els eventuals. A més, subratllen que porten massa temps amb els sous congelats. I pel que fa al servei, els vaguistes critiquen que no hi ha prou camions, que s’espatllen i que fa massa temps que estan aguantant “una plaga de rates”.


“Continuem encallats”
Aquest vespre, a la sortida de la mediació, el president del comitè d’empresa, Xavier Vives, ha explicat que continuen “encallats” i que no hi ha “cap proposta de solució al conflicte”. A més, també critica que l’Ajuntament de Salt “continua absent”. De fet, el sindicat CCOO, que és qui té majoria al comitè, reclama al consistori que sigui part activa en la negociació.

El PSC de Salt també ha reclamat a l’Ajuntament que tingui “una actitud més activa” tot i que la vaga sigui “un problema laboral”. El portaveu dels socialistes, Joan Martín, afirma que “l’equip de govern fins ara ha tingut un paper passiu, i no ha estat capaç de garantir una obligació amb la ciutadania com és la recollida d’escombraries”.

Martín critica que l’equip de govern no fa prou per intentar solucionar el conflicte i reclama a l’alcalde que es reuneixi amb els treballadors d’FCC afectats. “La manca de lideratge de l’alcalde i de l’equip de govern és manifesta, i això està ocasionant molèsties als saltencs i saltenques”, conclou.

L’Ajuntament obrirà expedient a l’empresa FCC Medio Ambiente perquè s’han incomplert els serveis mínims

ACN

L’Ajuntament de Salt (Gironès) ha reclamat als escombriaires i a la concessionària FCC Medio Ambiente “replantejar les posicions” per poder reprendre la mediació i intentar posar fi a la vaga indefinida.

El consistori demana a les dues parts que un cop s’hi tornin a asseure, no s’aixequin “de la taula fins que hi hagi una solució” i arribin a un preacord que permeti acabar l’aturada.

D’altra banda, l’Ajuntament ha anunciat que obrirà expedient a la concessionària perquè s’han incomplert els serveis mínims i no s’han recollit aquelles fraccions que tocaven.

El consistori assegura que treballa per poder solucionar “els problemes de salut pública i mobilitat” que provoca l’acumulació de deixalles i andròmines als carrers del municipi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia