Societat

Exigeixen que a Salt es declari l’alerta sanitària

Denuncien la presència de rates als carrers i requereixen a l’Ajuntament que resolgui els efectes de 19 dies de vaga dels escombriaires

CCOO denuncia que FCC vulnera el dret dels vaguistes

La Federació Unió d’Empresaris de Salt, l’Associació de Comerciants d’Origen Estranger i comunitats de propietaris del municipi han exigit a l’Ajuntament que sol·liciti a la Generalitat la declaració d’alerta sanitària pels efectes en la salut pública dels dinou dies de vaga en la recollida d’escombraries.

Amb una instància presentada al registre de l’Ajuntament, aquests col·lectius consideren que hi ha un problema de salubritat al poble pel conflicte entre treballadors i responsables de l’empresa Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) Medio Ambiente. Per això, consideren que la declaració de la Generalitat permetria que una altra empresa fes una neteja més eficient dels carrers de Salt. L’Ajuntament ja valora aquesta possibilitat des de fa dies.

Una vintena de persones van fer saber ahir la indignació al davant de l’ajuntament. Botiguers i veïns van exhibir cartells i lamenten que la gestió municipal sigui infructuosa. La presidenta de la Federació Unió d’Empresaris, Eva Duch, va ser taxativa. “No hi ha paraules que descriguin el sentiment que tenim. Això és una vergonya.”

“Nous veïns”

La protesta va incloure un recull d’imatges aportades pels mateixos convocants amb el lema La merda de Salt. Els promotors reclamen que l’Ajuntament posi fi a la falta de neteja als carrers. “Tenim una multitud de nous veïns que no paguen taxes ni impostos: rates, cuques…”, declaren en un text. Un dels assistents mostrava un vídeo d’una rata al carrer Major en una imatge que hauria estat captada dilluns a la tarda.

Mohammed Ouassar, el president de l’Associació de Comerciants d’Origen Estranger, va mostrar-se indignat. “Ara Salt no és un poble saludable.” En una línia similar es va expressar Atilano Gónzález, president d’una comunitat de propietaris del carrer Pacheco. “El dret a la salut ha de prevaldre sobre el dret de vaga.”

Dissabte l’empresa FCC va haver de fer un dispositiu especial de neteja per l’ultimàtum de l’Ajuntament. Treballadors de la neteja, escortats per la policia, van enretirar bosses acumulades.

“Cessió il·legal de treballadors”

Els escombriaires de Salt han presentat una denúncia davant d’Inspecció de Treball contra l’empresa FCC per “vulneració de drets fonamentals”, segons informa l’ACN. S’hauria conculcat el dret de vaga i per “cessió il·legal de treballadors” per reforçar els serveis mínims el cap de setmana i també ahir, segons fonts de Comissions Obreres. De fet, la secció d’aquest sindicat de FCC a Badalona ha demanat a l’empresa que deixi “d’enviar” treballadors a Salt.

El president del comitè de vaga de Salt, Xavier Vives, ha explicat que aquest és el pas previ i que, en funció del que digui Treball, emprendran o no la via judicial. El conflicte continua enrocat i ja suma 19 dies amb “tot encallat”. Divendres va tenir lloc l’última reunió de mediació, que va durar 12 hores, i, de moment, no se n’ha convocat cap altra.

Per altra banda, fonts del Departament d’Empresa i Treball informen que els seus esforços se centren en la mediació perquè empresa i els empleats s’asseguin i arribin a un acord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona