Societat

Un tsunami provocat per l’erupció d’un volcà submarí al sud del Pacífic colpeja Tonga

Ha causat evacuacions massives i diverses zones estan incomunicades

Posa en alerta tota la regió i els avisos arriben fins als Estats Units i el Japó

La violenta erupció del volcà submarí Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai, prop de l’illa de Tonga, al sud del Pacífic, va provocar un tsunami que va colpejar les costes d’aquesta nació insular i va posar en guàrdia els diferents territoris costaners de la regió. Es van emetre avisos d’alerta a Nova Zelanda, les Fiji, Vanuatu, Austràlia, Xile, els Estats Units i el Japó, que temien que les poderoses onades arribessin a les seves costes. A Nuku’alofa, la capital de Tonga, es van registrar onades d’1,2 metres, va informar en el seu compte de Twitter el Servei Meteorològic d’Austràlia. A l’hora de tancar aquesta edició, les autoritats de Tonga no havien informat de víctimes mortals, mentre que els mitjans locals advertien que hi havia diverses zones del país incomunicades. L’Hunga-Tonga-Hunga, situat a 65 quilòmetres al nord de l’illa de Tongatapu, havia registrat abans una erupció d’uns vuit minuts al voltant de les 17.20 de la tarda, hora local (les 4.20 de la matinada, hora catalana) i havia llançat una gran columna de gas, vapor i cendra d’uns 20 quilòmetres d’alçària. La violenta explosió va quedar immortalitzada en les imatges enregistrades per satèl·lits, segons va publicar el Servei Meteorològic de l’illa nord-americana de Hawaii.

El ferotge embat de les onades va colpejar un quart d’hora més tard els habitatges i edificis situats a la primera línia de la costa nord de Tongatapu, segons els vídeos publicats a les xarxes socials per testimonis, alguns dels quals es refugiaven a les teulades de casa seva. En vista de l’emergència actual, les autoritats de Tonga van demanar a tota la població que es mantingui allunyada de les platges i línies costaneres i que porti mascareta per la pluja de cendra. A més de Tonga, els estats insulars veïns de Fiji, Samoa i Vanuatu també van emetre una alerta de tsunami, que amenaça la costa de Nova Zelanda, a més de 2.300 quilòmetres de distància del volcà, i Austràlia. Les costes del Pacífic del Japó ja es van veure colpejades ahir per onades de tsunami d’un metre i les autoritats van procedir a l’evacuació de milers de persones. També es van evacuar set regions a l’illa de Pasqua (Xile). Les autoritats xilenes han posat en alerta la costa, igual que els EUA, que van emetre avisos de tsunami per la costa oest, mentre que Hawaii s’ha vist afectada per petites inundacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA