Societat

Clam a les portes del CIE contra l’aïllament dels interns

Migra Studium denuncia que s’incompleix l’ordre judicial de les visites de familiars i ONG, i que s’hi posen entrebancs

Les entitats fan demà una vetlla davant el recinte, que volen que es tanqui

Abans de les festes de Nada els voluntaris de l’entitat Migra Studium, una de les acreditades per accedir regularment a les instal·lacions del Centre d’Internament d’Estrangers, el CIE de la Zona Franca, van fer la darrera visita als interns. No hi han pogut tornar a posar els peus i l’advocat de l’entitat, Josetxo Ordóñez, alerta de l’aïllament que pateixen els interns i dels entrebancs amb què es troben els familiars i les ONG per accedir al centre. “Amb l’excusa de la pandèmia tot són obstacles que no hi tenen res a veure i que són una decisió unilateral del CIE”, es queixa l’advocat, que ha tornat a denunciar als jutjats la vulneració dels drets dels interns. Ordóñez recorda que s’incompleix també la resolució favorable d’un jutge que al juny obligava la direcció del centre a reprendre les visites presencials. “Els interns han de demanar per escrit si volen rebre visites, que es fan amb cita prèvia”, diu l’advocat, que critica que es trigui fins a deu dies a respondre, “massa temps perdut” si es té en compte que el temps d’internament és de com a màxim dos mesos. La Fundació Migra Studium denuncia altres “mesures operatives” que es justifiquen amb la pandèmia i que no tenen cap explicació més enllà de la “comoditat de la policia”. Segons explica Ordóñez, s’han prohibit les trucades que l’entitat feia al telèfon que els interns tenen al pati, i tampoc es permet que un dels interns faci d’intèrpret com fins ara. “Tot es justifica per la covid, però va més enllà”, assegura l’advocat, que confia que la fiscalia d’estrangeria investigui a fons aquestes mesures que s’estan duent a terme i que “obstaculitzen” el dret que tenen les entitats a visitar i acompanyar els interns mentre esperen que el jutge dictamini sobre la seva situació. Les mateixes entitats constaten que s’ha internat persones originàries de països que tenen les fronteres amb l’Estat espanyol tancades per la situació de pandèmia i que, per tant, la seva expulsió és impossible, i això “causa un patiment inútil”.

Una vuitantena d’entitats s’han adherit a la vetlla que tindrà lloc demà a les sis de la tarda a les portes del CIE. Amb el lema “Prou internaments i expulsions. Volem hospitalitat!”, reclamen el tancament del centre i l’aplicació de mecanismes i alternatives a l’internament ja existents que permeten evitar la privació de llibertat i el patiment innecessari.

LA XIFRA

75
persones internades hi ha al CIE de la Zona Franca, que té capacitat per a 120 persones.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

Cinc migrants moren en l’intent de creuar el canal de la Mànega

Barcelona
GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer

Sabadell
Societat

Estudiarà si cal reforç puntual dels mossos

Tarragona
salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona