Societat

El govern farà una consulta sobre els JJOO d’Hivern a finals de la primavera

Hi podran votar els veïns de l’Alt Pirineu i l’Aran majors de 16 anys, unes 63.000 persones

La pregunta encara no està decidida però el resultat serà vinculant

La consulta “vinculant” dels Jocs Olímpics d’Hivern Barcelona-Pirineus 2030 se celebrarà la propera primavera i podran participar-hi els ciutadans de les comarques de l’Alt Pirineu i l’Aran, segons ha anunciat la consellera de presidència, Laura Vilagrà.

En una roda de premsa aquest divendres, Vilagrà ha explicat que faran una consulta “a totes les persones majors de 16 anys de l’Alt Pirineu i Aran” que “serà vinculant”. Ha detallat que hi podran participar unes 63.000 persones de les comarques de la Vall d’Aran, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça, Alt Urgell i la Cerdanya.

La consellera no ha concretat la data exacta de la consulta, però ha avançat que serà “a finals de la primavera” i que abans es farà un “bon procés participatiu” al territori per informar institucions, entitats i ciutadania sobre la candidatura i les propostes del govern. El que plantegen, ha dit, és una candidatura “sòlida, coherent i sostenible” que no suposi “obres faraòniques”. Segons ella, el govern “es pren amb molta atenció l’opinió de la ciutadania” sobre aquest assumpte.

“La consulta i la pregunta no estan tancades, però serà una pregunta clara de suport a la candidatura i serà vinculant”, ha garantit.

Sobre el fet que els ciutadans de Barcelona no participin en la votació, Vilagrà ha justificat que d’aquesta manera es pretén “apropar les decisions al territori on es realitzaran la major part de disciplines i a Barcelona és evident que l’impacte és menor”.

La consellera ha confirmat que aquest mateix divendres, abans de la compareixença, s’ha celebrat una primera reunió per configurar la candidatura. Hi han participat representants de les comarques de l’Alt Pirineu i l’Aran, a més de membres de les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès i les seves respectives diputacions, així com l’Ajuntament de Barcelona.

“No es tracta de configurar una candidatura per a quinze dies. El govern té una estratègia pròpia en temes de mobilitat, connectivitat, equipaments, i desplaçament i equilibri territorial, volem que aquests Jocs Olímpics siguin un impuls per a aquestes comarques”, ha insistit Vilagrà.

El govern català ha garantit que si la seva la candidatura és la guanyadora, els Jocs s’obriran a altres territoris més enllà del Principat. “Plantegem una candidatura que pugui tenir el màxim de disciplines possibles a Catalunya, però que també s’obri a altres territoris en les disciplines en les quals nosaltres no tenim tradició. No tindria sentit fer construccions faraòniques per 15 dies”, ha considerat.

Tot i que no ha revelat quines disciplines podrien tenir la seu fora de les comarques catalanes, Vilagrà ha apuntat que “és possible que algunes de les proves que no tenen tant ús social a Catalunya es facin a l’Aragó, però és un tema que s’està treballant i encara no està tancat”.  Pel que fa a la possibilitat que hi participi Andorra, ha assenyalat que “encara no s’ha parlat” amb les autoritats del país.

Sobre el nom de la candidatura, ha reconegut que la marca Barcelona “és molt potent” i, per tant, que hi figuri tant Pirineu com Barcelona no és qüestionable, ha afegit.

D’altra banda, ha defensat que aquests “han de ser uns Jocs que respectin la sostenibilitat” i s’ha compromès a què “no hi hagi especulació a l’entorn dels Jocs Olímpics”.

Aquest divendres el govern ha fet pública una enquesta realitzada a més de 1.500 persones que conclou que al 73% dels catalans els sembla interessant per al Pirineu Catalunya organitzi uns Jocs Olímpics d’hivern.

La CUP s’ha posicionat en contra d’aquest projecte del govern d’ERC i Junts, que té el suport del PSC.

De la seva banda, En Comú Podem va demanar que la consulta es fes a tot el territori català, una petició que no ha estat atesa.

En relació amb aquestes divergències entre formacions, la consellera ha reconegut que “costa trobar la unanimitat política en tots els àmbits” i ha assegurat que això “forma part de la normalitat”. No obstant, ha destacat que hi havia “el consens de consultar el territori”.

També ha participat en la roda de premsa la secretària general de l’esport català, Anna Caula, que ha reivindicat que Catalunya “és un país 100% esportiu i referent en l’organització de grans esdeveniments”.

El propòsit del govern, segons Caula, és utilitzar les instal·lacions que ja té Catalunya, i modernitzar-les “per deixar un llegat una vegada acabin els Jocs Olímpics”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona