Societat

Rècord d’hospitalitzacions per covid de la sisena onada

Les UCI, que van assolir el pic de pacients el 17 de gener passat, continuen estabilitzades, amb 506 malalts crítics

Salut admet que hi ha transmissió del virus a les escoles i que l’òmicron ha suposat un canvi radical

Tot i que la variant òmicron és molt més lleu en la gran majoria dels casos, l’explosió de contagis fa que encara vagi creixent el nombre d’ingressos als centres sanitaris. Fins al punt que ahir es va assolir el rècord d’hospitalitzacions de la sisena onada, amb un total de 2.816 persones ingressades, 108 més que el dia anterior, segons va notificar el Departament de Salut. D’aquest total, 506 eren a les unitats de cures intensives, una xifra que s’ha estabilitzat després que s’assolís el pic, amb 529 crítics, el 17 de gener. Precisament la davallada a les UCI és un dels arguments que ha aportat el departament per considerar que a Catalunya, com passa a la resta de l’Estat, la pandèmia està en fase de decreixement. Tot i que el risc de rebrot continua enfilat, amb 6.489 punts (106 més que el dia anterior), també baixa fins a 1,14 l’Rt, i la positivitat de les proves és del 20,5%, deu punts menys que fa dues setmanes, elements que sembla que confirmen que el final d’aquesta sisena onada és a prop, com vaticinen els experts.

Tot i això, el dia a dia en escoles i instituts continua sent difícil. El Departament d’Educació va declarar ahir 36.030 positius més acumulats aquest curs i el total ja arriba fins als 304.190. Dels quals, 263.010 són d’alumnes, 31.970 més que divendres; 41.057, docents i personal d’administració i serveis (+4.050), i 123, personal extern (+11). Ahir hi havia 180 grups escolars confinats, 28 menys que en el darrer balanç, i 132.233 persones en quarantena, 2.381 més que divendres. A més, hi havia cinc centres tancats completament, igual que divendres, a Osona, el Bages, el Barcelonès, l’Alt Penedès i el Baix Camp. L’afectació és, ara per ara, més important a primària que a secundària.

Comptar cas per cas

La responsable dels programes intersectorials de Salut Pública en la infància i l’adolescència, Laia Asso, va dir que és “vàlid i desitjable” deixar de comptar cas per cas a partir de la primavera, com va avançar el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, cosa que només es podrà fer, va matisar, si no surt cap nova variant que ho canviï tot un altre cop. Asso va reconèixer que la variant òmicron ha comportat un canvi radical als centres educatius. Tot i això, va negar que siguin un focus de contagi i va insistir que el que es veu és un “reflex” del que està passant a fora. En declaracions a Catalunya Ràdio, Asso va afirmar que amb altres variants hi havia pocs casos als centres o una transmissió baixíssima, cosa que ara ja no és així. Tot i això, va assenyalar que si es detecten més casos és perquè l’àmbit escolar és un dels més analitzats. I va subratllar que el 91% dels alumnes continua anant als centres.

L’OMS veu el final “plausible”

Com a mínim a la regió europea, la pandèmia podria entrar en una fase d’estabilització un cop se superi la sisena onada. El director de l’oficina regional per a Europa de l’OMS, Hans Kluge, va assegurar ahir en una entrevista que “és plausible que Europa s’estigui acostant al final de la pandèmia”. Kluge considera que, “un cop descendeixi l’onada d’òmicron, hi haurà força setmanes i mesos d’immunitat global, ja sigui per la vacuna, per haver passat la infecció o per la disminució de l’estacionalitat”. Això permetria, segons Kluge, posar fi a l’actual fase d’emergència l’any 2022 per poder “afrontar altres amenaces que requereixen la nostra atenció urgent”. Però va demanar prudència, “perquè el virus ens ha sorprès més d’un cop”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona