Societat

El Consell d’Europa estudiarà la queixa de la Generalitat sobre el castellà

El comitè d’expert de la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries revisarà les decisions judicials contra la immersió en el seu pròxim cicle de supervisió

Les conclusions s’inclouran a l’informe programat per al 2023

La secretària general del Consell d’Europa, Marija Pejcinovic, ha confirmat aquest dimarts que els experts de la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries examinaran la queixa de la Generalitat per les decisions judicials sobre la immersió lingüística.

En resposta a una pregunta de la senadora d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) Laura Castel a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE), Pejcinovic ha puntualitzat que el comitè d’experts abordarà “aquesta i altres qüestions durant el pròxim cicle de supervisió”.

Això significa que, com ja ho havia avançat el Consell d’Europa el passat mes de desembre, les conclusions del comitè s’inclouran en el pròxim informe d’Espanya sobre la carta, que està programat per al 2023.

La secretària general no ha volgut avançar res sobre l’anàlisi que puguin fer de les decisions del Tribunal Suprem (TS) espanyol. Pejcinovic s’ha limitat a recordar que l’any passat van aprovar la meitat dels informes sobre les mesures immediates que havien d’adoptar els països sotmesos a examen, entre els quals estava Espanya.

La senadora per Tarragona li ha demanat que expliqués quines mesures ha adoptat després dels dictàmens judicials que imposen que almenys un 25% de les classes a les escoles catalanes es facin en castellà.

Segons Castel, el comitè d’experts del Consell d’Europa ha advertit que les lleis que estableixen percentatges de castellà “violen” la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries.

Per la parlamentària d’ERC, l’ús del català està en una “emergència lingüística”.

El comitè d’experts va rebre al desembre una carta de la Generalitat en la qual denunciava la resolució del Suprem sobre la quota mínima del castellà i va recordar llavors que qualsevol persona interessada pot aportar informacions complementàries.

Quan rebi l’informe habitual de les autoritats espanyoles, una delegació del comitè d’experts efectuarà una visita a l’Estat per reunir-se amb organitzacions i autoritats de l’àmbit local i estatal.

Després prepararà l’informe d’avaluació sobre l’aplicació de la Carta a Espanya, que està previst que es publiqui l’1 d’agost de 2023.

En el precedent, de 2019, el Consell d’Europa va criticar Espanya per la política lingüística respecte del català, en considerar que l’anomenada “llei Wert” perjudicava el sistema d’immersió lingüística en àmbits com la senyalització de carreteres, esports i publicitat.

En aquest document va destacar “la importància de l’educació plurilingüe” i  va subratllar que els alumnes a Catalunya acaben l’educació obligatòria amb un bon domini del català i el castellà.

L’Estat espanyol va subscriure la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries el 2001. S’han compromès amb aquest text 25 dels 47 països membres del Consell d’Europa. Entre els qui no ho han ratificat el document hi ha França, Portugal, Bèlgica, Rússia o Turquia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona