Societat

El govern impulsa un pacte nacional contra les violències masclistes

L’acord, en què participen agents polítics i socials, vol blindar les accions de protecció de les dones

Neix amb el suport de tots els grups menys Vox

El mes de juny de l’any 2017, la consellera de la Presidència, Neus Munté, va anunciar per primer cop la tramitació d’un pacte nacional contra les violències masclistes a Catalunya. Però, tot i que el setembre del 2018 la seva successora en el càrrec, la consellera Elsa Artadi, va presentar un pla de treball per avançar cap a aquest pacte nacional a la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista (CNVM), màxim òrgan de coordinació interinstitucional en la lluita contra la violència masclista, no ha estat fins ara que la proposta s’ha fet realitat. Ahir, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, va anunciar per fi la creació d’aquest pacte, que no és un acord programàtic, sinó més aviat una declaració d’intencions i la voluntat política manifesta de tots els que ho subscriuen –govern, ens locals, grups parlamentaris, agents socials i entitats–de “blindar el consens social per avançar en la garantia del dret de les dones a viure lliures de violències masclistes” i també de “consolidar l’ús de conceptes recollits en lleis pròpies i tractats internacionals”.

“El pla pretén fer de la lluita per l’erradicació de les violències masclistes una qüestió de país”, va assegurar Verge, que va voler deixar clar que aquest pacte “no és una rèplica del pacte d’estat, perquè aquí ja tenim un programa específic i moltes accions dotades de pressupost”, sinó que més aviat és “un impuls polític en un moment en què s’està produint una ofensiva contra els drets de les dones i el col·lectiu LGTBI per part de partits antidrets i antigènere”. Així, el pacte neix amb l’impuls del Departament d’Igualtat i Feminismes i el suport dels grups parlamentaris –amb l’excepció de Vox–, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació de Micropobles de Catalunya, els principals agents econòmics i socials del país (UGT, CCOO, Ustec, Intersindical-CSC, Pimec i Foment del Treball) i el Consell Nacional de Dones de Catalunya.

Verge va destacar que el pacte vol ser “sòlid, propi i corresponsable”. I que es valdrà de dos instruments: una taula impulsora, de la qual forma part també la CNVM, i una subcomissió dins la comissió d’Igualtat i Feminismes del Parlament, que promourà les reformes legislatives necessàries per adaptar-se a convenis internacionals, com el d’Istanbul. I un acord de corresponsabilitat que ha de ser un compromís dels agents implicats que qualsevol violència en l’àmbit públic no ha de quedar sense resposta, “perquè la no resposta és violència institucional”. I també per enfortir el treball transversal i garantir recursos per a la prevenció, l’atenció, la recuperació i la reparació. També es plantegen canvis en el decret que regula la CNVM perquè sigui el màxim òrgan de coordinació de polítiques públiques contra les violències masclistes.

El protocol marc estarà enllestit a l’abril

El Departament d’Igualtat i Feminismes també té previst tenir a punt aquest mes d’abril un nou protocol marc contra les violències masclistes, que és el que ha de donar cobertura a la resta de protocols i guies vigents i que estan en procés de revisió.

Verge va explicar que el protocol marc comprometrà no solament el govern, sinó tots els actors involucrats en la taula que preveu el pacte nacional presentat ahir. “Hem detectat que els protocols vigents tenen dèficits comuns que tenen a veure amb la revictimització i la falta de diligència deguda”, va subratllar Verge, després d’insistir que en general la majoria de les normes, per poder ser més efectives i tenir una orientació més personalitzada, han de ser més àgils i menys complicades, i incloure un acompanyament a les persones afectades”, hi va afegir. A la tardor està previst un nou programa d’intervenció integral contra la violència masclista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró