Societat

El 93% dels sensellar que fan nit a l’antiga UNED són homes

L’edifici al Barri Vell de Girona ha atès 62 persones des de fa un mes i mig, i rep una mitjana de 27 usuaris per dia

Un vigilant, integradors socials i voluntaris acompanyaran els beneficiaris del servei fins a mitjan abril

El recurs temporal preparat per l’Ajuntament de Girona per a les persones sense llar a la ciutat al Barri Vell ha atès 62 persones fins al dia 1 (dimarts). El dispositiu a l’edifici de l’antiga UNED de Girona –conegut com a pla de fred– funciona des del 21 de desembre: el 93,5% dels usuaris són homes (58) i el 6,5%, dones (4). “Normalment és un sector masculí”, afirma la regidora de Drets Socials, Núria Pi (Junts).

Després dels del 2018 i el 2019, aquest hivern és el tercer que el consistori habilita l’espai de l’antiga UNED per als indigents. Hi ha 35 places disponibles, que són les que havia previst l’Ajuntament en funció de les persones que viuen al carrer i que havien mostrat la disponibilitat de passar la nit i fer la higiene personal en un espai tancat municipal. Cada dia hi van una mitjana de 27 persones. “N’hi ha que van i venen i n’hi ha que solen ser-hi cada dia”, explica Pi. El dispositiu estarà en funcionament fins a mitjans d’abril perquè es va endarrerir a l’hora d’entrar en servei.

Un vigilant de seguretat, voluntaris de Creu Roja i del centre d’acolliment La Sopa atenen els usuaris cada nit. Els prenen la temperatura i comproven la seva identitat. Tres integradors socials –de manera rotativa– són al peu del canó. Els beneficiaris reben alimentació (caldo, cafè, llet amb cacau o galetes) a la nit i al matí gràcies a donacions del Banc dels Aliments o altres entitats.

La majoria dels usuaris són de nacionalitat espanyola i marroquina. Han de respectar unes normes de conducta, com ara no utilitzar el mòbil ni escoltar música a partir de les onze de la nit, i tenen un servei de consigna Si durant dos dies no hi van, perden el seu llit. Hi ha una habitació tancada en cas que hi hagi algú amb covid o que tingui febre.

“Canvi de llençols”

Dos dels usuaris esperen puntualment per entrar. Una dona diu que ve de Galícia i que viu al carrer des del mes de gener. Diu que el servei és bo i que cada dia hi ha “canvi de llençols”. Aspira a estalviar i pagar el lloguer de pis més endavant, tot i que reconeix que els preus són elevats. És el que desitja un company seu, veí de Mataró i que visita la UNED des de fa deu dies.

Cada dia, el recurs obre a dos quarts de nou del vespre i tanca l’endemà a les vuit del matí. Guanyem va demanar, a través de la regidora Dolors Serra, que s’ampliés l’horari, en una pregunta en l’últim ple. L’Ajuntament no ho pot assumir per la disponibilitat de personal, segons Pi.

L’any passat, en plena pandèmia de coronavirus, l’Ajuntament va habilitar el Palau Firal per als sensesostre. Hi va haver 179 usuaris durant els 196 dies que va funcionar. En aquella ocasió hi va haver fins a una dotzena de dones que en van fer ús, recorda la regidora Pi.

L’entitat Som Sostre, que ajuda les persones indigents de la ciutat, ha demanat en alguna ocasió que l’Ajuntament reservi places per als sensellar a l’hora d’ampliar la borsa d’habitatge públic de la ciutat. “És cert que hi ha d’haver un mínim ètic en aquest tipus d’habitatge, però abans cal tenir un recompte de les persones que viuen al carrer”, explica el president de l’entitat, Cristian Lienlaf. L’Ajuntament farà un recompte dels sensellar al mes de maig. L’anterior és del 2016 i va recollir que vivien al carrer 60 persones, però ara n’hi podria haver entre 150 i 200.

L’habitatge com a base

En el pla estratègic de serveis socials de la Generalitat 2021-2024, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies exposa que ampliarà el programa Housing first (Primer, un lloc per viure). És una modalitat que funciona des del 2016 a Girona i de la qual s’han beneficiat nou persones. El servei permet a gent vulnerable accedir a un habitatge com a base per reestructurar la vida. Actualment, hi ha sis persones a la ciutat fent ús d’aquest servei.

La setmana passada, Pi va participar en una reunió telemàtica amb responsables del departament i representants de les ciutats de Barcelona, Lleida i Tarragona. Pi va insistir en la necessitat que la demarcació de Girona tingui un altre centre d’acolliment a banda de La Sopa. “Si no, es genera un efecte crida.”

LA DATA

21.12.21
va ser
el dia que l’Ajuntament va obrir l’edifici de l’antiga UNED per als sensellar. Funcionarà fins a mitjan abril.

LES XIFRES

35
places
hi ha disponibles pera a les persones sense llar de Girona. De mitjana, n’hi van 27 cada dia, diu el consistori.
6
anys
fa que funciona el programa ‘Housing first’, que facilita un pis als indigents per reestructurar la vida.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA