Societat

Rerepaís amb dèficit de serveis

Desenes de pobles de Catalunya no disposen encara de serveis bàsics

El dèficit d’espais per viure és un dels principals problemes

Alguns municipis s’agrupen per defensar els seus interessos

A Catalunya encara queden “zones blanques” sense cobertura

Arran de la pandèmia es va posar de moda el concepte de “la ciutat dels 15 minuts”, un model urbanístic que proposa tenir tots els serveis bàsics coberts a menys de 15 minuts de casa per reduir la mobilitat. Mentre els debats al voltant d’aquest model se succeeixen arreu del món, encara hi ha centenars de pobles només a Catalunya amb mancances evidents de serveis essencials i infraestructures comunes a les ciutats. El desequilibri demogràfic també és un desequilibri en la cobertura de les necessitats i que acaba repercutint en un desequilibri en la igualtat d’oportunitats. Com si es tractés del dilema de “l’ou o la gallina”, l’èxode rural i la falta de serveis a les zones poc poblades s’han d’entendre com un efecte causa-conseqüència de la situació actual.

Des de l’inici, els moviments des dels pobles cap a les ciutats s’han fet buscant una comoditat que les zones rurals no oferien, i el fet de no actuar per tal de compensar-ho ha fet créixer any rere any la desigualtat entre les diferents zones del país. La fotografia actual mostra ciutats superpoblades amb tot tipus de serveis ben a prop de casa i pobles on amb prou feines arriba la cobertura de telèfon. En quin estat es troben molts pobles del país en matèria de serveis bàsics?

Habitatge

“Hi ha persones que volen venir a viure al nostre poble, però no tenim lloc”, explica Anna Salla, alcaldessa de Maldà, un poble d’uns 250 habitants a l’Urgell. Sembla que la gran problemàtica del despoblament sigui la gent que marxa, però també ho és la gent que no pot arribar. En pobles com Maldà, hi ha moltes cases privades que s’utilitzen només unes setmanes a l’any o que –en alguns casos– ja fa molt temps que són tancades. Molts dels propietaris no les volen vendre i l’Ajuntament no pot oferir habitatge públic. A més, hi ha cases molt malmeses i no és factible reparar-les a causa de l’escassetat pressupostària d’aquests pobles. Tot i ser un problema de Maldà, aquest patró es repeteix en molts altres municipis de Catalunya. “Hi ha alcaldes i alcaldesses que m’expliquen que voldrien rehabilitar edificis, però només traient la runa de dues parcel·les ja es gasten la meitat del pressupost en urbanisme de tot l’any”, explica el secretari del Departament de Territori, Xavier Fornells. El procés d’adquisició d’habitatge públic per part dels consistoris és lent. “Estem aconseguint rehabilitar una casa i convertir-la en dos habitatges”, celebra Carme Ferrer, alcaldessa de Senan, un municipi de tan sols 50 habitants a la Conca de Barberà. Des de l’Ajuntament de Senan, també han hagut de dir que no a diverses persones que volien començar a desenvolupar el seu projecte personal al poble. Hi ha iniciatives de la Generalitat per tal de donar solució a aquest problema, però de moment la majoria de projectes es troben en fase pilot. El poble de Maldà és un dels beneficiats.

Transport

“Ens hem de desplaçar per a tot”, explica Carme Ferrer, alcaldessa de Senan. La seva ciutat de referència és l’Espluga de Francolí, a la qual es poden desplaçar amb transport públic, utilitzant un taxi a demanda que cobreix aquest recorregut. Aquest tipus de transport comarcal és molt freqüent en pobles petits arreu de Catalunya.

Al poble de Maldà tampoc tenen coberts els serveis bàsics, i tenen pocs espais municipals. La ciutat de referència és Tàrrega, a uns 20 minuts en cotxe. Pel que fa al transport públic, és “molt justet”, tal com explica l’alcaldessa. “Podem utilitzar un bus un cop al dia per anar fins a Tàrrega i, des d’allà, fins a Barcelona, però poca cosa més”, exposa Salla

.

Fibra òptica

Pel que fa a la connectivitat, la Generalitat està apostant per la fibra òptica. En l’anterior legislatura es va aconseguir arribar a totes les capitals de comarca (excepte el Pont de Suert per motius logístics) i l’objectiu d’aquesta legislatura és arribar a tots els municipis de Catalunya. “Hem d’entendre que hi ha zones del país on és molt complicat arribar, i quan parlem de tots els pobles de Catalunya ens referim als nuclis, no a les cases adjacents”, aclareix Xavier Fornells, secretari de Territori. Confiem que els fons europeus Next Generation puguin ajudar a finançar els 11.800 quilòmetres de fibra que preveuen assolir abans de les properes eleccions.

Cobertura

Catalunya encara té “zones blanques”, és a dir, parts del país on no arriba la cobertura o hi arriba de manera deficient. L’espai radioelèctric és competència de l’Estat, que n’ofereix el control a través d’un concurs públic. Les empreses presenten un pla de cobertura on s’obvien certes zones perquè el volum de persones que utilitzen aquest servei és molt baix, i es prefereix reforçar la connectivitat a les zones més densament poblades.

Associacions

Per tal de lluitar contra aquests problemes, hi ha diverses associacions i grups de treball que s’esforcen per apropar tots aquests recursos a la seva gent. L’Associació de Micropobles de Catalunya (AMC) treballa des del 2008 per agrupar els municipis que se senten desatesos. Actualment hi ha adherits el 70% dels municipis de menys de 500 habitants. Des del 2019 han registrat una gran crescuda, i participen en diverses comissions de la Generalitat. Des de l’associació no poden proporcionar serveis, però sí que ofereixen la possibilitat d’interaccionar amb l’administració. “No només identifiquem els problemes, sinó que intentem donar-hi una possible solució. Això és un civisme molt proactiu i creiem que aquí rau l’èxit de tot plegat”, explica Carme Ferrer, que, a més de ser alcaldessa de Senan, és vicepresidenta de l’AMC.

Un altre grup de treball que es va crear amb el mateix objectiu és Eines de Repoblament Rural, que actua com a lobby de pressió. “Només tenim set mesos de vida, però ja s’han adherit al projecte més de 500 municipis de menys de 2.000 habitants”, explica el president del grup, Jaume Gilabert.

LES XIFRES

Als pobles petits ens hem de desplaçar absolutament per a tot
Carme Ferrer
alcaldessa de senan
Hi ha gent que vol venir a viure al poble i els hem de dir que no
Anna Salla
alcaldessa de maldà
Des de la Generalitat de Catalunya apostem per la connectivitat a tot el país
Xavier Fornells
secretari de territori
70
per cent
dels municipis de menys de 500 habitants estan adherits a l’AMC.
947
municipis
integren Catalunya, distribuïts en un total de 42 comarques.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]