Societat

opinió

Que les dones parlin i els homes escoltin

Entrar en una reunió. Seure. Exposar els teus arguments i notar que cap dels cinc homes que hi ha a la taula t’escolta pel simple fet de ser dona. Et senten però no t’escolten. I curiosament, quan has acabat, quan parla un d’ells pren la paraula repeteix com a seves les idees que tu has exposat abans. Quantes vegades us heu sentit així? Jo, sincerament, moltes, i des que soc alcaldessa puc explicar moltes situacions com aquesta. Es tracta de límits invisibles. Límits que trobem per accedir a les posicions de lideratge i que ens impedeixen, moltes vegades, l’ascens laboral i que aquest sigui equiparable al dels homes. Com a dones ens sentim pràcticament sempre obligades a justificar els nostres èxits.

És l’anomenat “sostre de vidre”, obstacles no explícits que ningú estableix però que tot i així hi són i que fan que tant en la vida professional com en el vessant personal, a les dones, quan parlem, se’ns escolti menys que als homes. Moltes vegades hem de repetir una vegada i una altra els nostres arguments perquè ens escoltin. Velles inèrcies i prejudicis instal·lats que necessiten una transformació social profunda.

Amb empatia, segurament, aquestes desigualtats i aquests obstacles invisibles no existirien. Ni tampoc existiria l’escletxa salarial. Aquesta és una de les discriminacions més punyents de discriminació que patim les dones en el món laboral, que guanyem a l’any un 22,2% menys que els homes.

Ens diuen que ens empoderem i, quan ho fem, el sistema ens acaba tallant les ales: se’ns deneguen càrrecs de responsabilitat perquè sempre sembla que hi ha algú del sexe masculí més ben preparat, se’ns contracta menys perquè som baixes laborals en potència com a cuidadores de criatures o gent gran... Se’ns jutja a títol personal, emocional i estètic. Facis el que facis, sempre hi haurà algú disposat a jutjar-te, i això als homes no els passa.

Per això l’empoderament només pot produir-se i ser real i efectiu de manera col·lectiva. La discriminació no és producte de circumstàncies individuals, sinó que és la conseqüència de dinàmiques estructurals que perpetuen la dominació masculina. Fins i tot el patriarcat té caràcter col·lectiu.

Per això, ho hem de fer i aconseguir juntes, reivindicant la nostra manera de fer les coses, la nostra sensibilitat, la nostra mirada àmplia i acollidora, la nostra manera de fer, defugint del patró masculí que se’ns ha imposat sempre. Si nosaltres ens aturem, el món s’atura, perquè som una peça indispensable. Canviem-ho tot per viure, per decidir, per liderar i per ser el que som.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt