Societat

El sexisme cap a les metgesses continua present

Un 73% de les professionals ha patit masclisme a la feina, segons una enquesta

Un 73% de les metgesses afirmen que han patit actituds masclistes a la feina per part dels pacients. Aquesta és una de les dades més significatives de l’enquesta elaborada pel sindicat Metges de Catalunya (MC) a partir d’entrevistes a 685 professionals. El treball constata que, a banda d’un llenguatge sexista habitual en el tracte, sovint els pacients fan saber que prefereixen ser atesos per un metge perquè els dona “més credibilitat i confiança” que una facultativa.

D’altra banda, el 56% de les enquestades consideren que el fet de ser dones els limita les possibilitats de promoció laboral i el 53% asseguren que els càrrecs de responsabilitat del seu centre de treball els ocupen homes. És l’anomenat sostre de vidre que impedeix la promoció igualitària entre homes i dones, en aquest cas a la sanitat. Un exemple clar és el del mateix Institut Català de la Salut (ICS), on, amb un 75% de la plantilla formada per dones, “només el 30% se situen en llocs de comandament”, segons el sindicat, que també posa l’accent en l’11% de bretxa salarial que hi ha encara entre metges i metgesses.

Maternitat, punt clau

La causa principal, segons l’estudi, de no haver pogut progressar en la feina és la maternitat. Un 74% de les professionals del sistema sanitari creuen que tenir fills esdevé el factor principal de desigualtat tant en l’àmbit retributiu com en l’accés a càrrecs directius i de lideratge en projectes d’investigació i recerca sanitària. Les causes que segons el sindicat fan més difícil la promoció de les dones metgesses en càrrecs de més alta responsabilitat són, entre altres, les reduccions de jornada, les excedències i els permisos per a cura de menors i persones dependents. En aquest sentit, la gran majoria les sol·liciten dones, en una proporció del 70% pel 30% d’homes. El 65% de les enquestades asseguren que el principal problema està en la dificultat de conciliar la vida laboral i la familiar.

Metges de Catalunya reclama polítiques d’igualtat “efectives i no retòriques” al Departament de Salut per poder impulsar el lideratge femení dins el sector i que no quedi frenat contínuament per la discriminació laboral i retributiva ni per determinats rols atribuïts majoritàriament a les dones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida