Societat

Sancions més dures per a les infraccions de trànsit

Avui entra en vigor la llei de trànsit, que posa fi als 20 km/h extres per a avançaments i retira més punts als que circulen amb el mòbil a la mà

Regula per primer cop els patinets, que cal portar amb casc

La nova llei de trànsit que entra avui en vigor elimina els 20 km/h extres que tenien els conductors per poder avançar un vehicle en una carretera convencional. Des d’avui, i malgrat que la mesura ha estat criticada per associacions de conductors i mútues d’assegurances, qualsevol persona que superi el límit de velocitat en un avançament podrà ser multada amb 100 euros.

El president de la Direcció General de Trànsit, Pere Navarro, ha justificat la supressió del marge per fer avançaments, que en principi tindrà una vigència d’un any per avaluar-ne l’efectivitat, adduint que l’Estat espanyol era l’únic de la Unió Europea que el mantenia i, per tant, “havia quedat anacrònic”. L’objectiu de la nova llei de trànsit és incrementar la seguretat viària per reduir el nombre de morts i ferits greus. El repte, comú a tot Europa, és unificar criteris per aconseguir acostar-se als zero morts el 2050, una xifra encara llunyana a Catalunya: tot i que el 2021 va baixar el nombre de víctimes mortals (188) un 22,3% respecte al 2019, entre gener i febrer d’aquest any han mort 25 persones, 15 més que els dos primers mesos del 2021.

Els crítics amb la supressió dels 20 km/h argumenten que la nova mesura suposarà un retrocés en la seguretat viària, ja que allargarà el temps d’avançament i invasió del carril contrari, cosa que posarà en risc més conductors i usuaris de la via pública. El RACC recorda que és un comportament molt arrelat i demanen “un esforç de comunicació del canvi per evitar sancions inesperades”.

Tampoc estan segurs que serveixi per reduir l’accidentalitat. “Caldrà veure-ho”, assenyalen fonts del RACC, que valoren la decisió de la DGT d’avaluar els efectes d’aquí a un any “per extreure conclusions pertinents a partir de les dades i actuar en conseqüència”. Ole Thorson, portaveu de l’Associació per a la Prevenció d’Accidents de Trànsit P(A)T, recorda que “el 20% de les morts en carretera es produeixen en avançaments” i, per tant, considera que la mesura pot ser efectiva no només com a element dissuasiu, sinó també perquè “és molt més perillós circular a més velocitat i les ferides són més greus”.

A banda del punt de la velocitat en els avançaments, el més polèmic de la nova llei, la norma endureix el carnet per punts en l’ús del mòbil, el cinturó de seguretat i el llançament d’objectes a la via, i incorpora altres mesures per afavorir la seguretat viària, entre les quals destaca la regulació per primer cop dels patinets elèctrics.

Pel que fa a l’ús del mòbil, i amb l’objectiu de reduir els accidents que es produeixen per distracció del conductor, s’augmenta de tres a sis punts la sanció per als conductors que circulen amb el telèfon a la mà, encara que no s’estigui parlant, i es mantenen els 200 euros de multa. També s’augmenta de tres a quatre punts la sanció pel fet de conduir sense el cinturó o el casc, o no dur correctament la cadireta infantil. I també aquí es mantenen els 200 euros de multa.

Llançar objectes a la via pública que puguin comportar risc d’incendi o d’accident passa també a comportar la retirada de sis punts, en lloc dels quatre que es retiraven fins ara. L’enduriment de les mesures per preservar el medi ambient inclou també penalitzacions quan no s’apaga el motor del vehicle mentre està aturat.

Radars i patinets

Entre les accions noves, destaca que per primer cop se sanciona la utilització d’aparells que detectin la presència de radars. La penalització serà de tres punts si es porta al cotxe i de sis si es fa servir. En queda fora Google Maps.

La nova llei regula també per primer cop l’ús dels patinets, que, igual que les bicicletes, no podran circular per les voreres i altres zones reservades per a vianants ni fer-se servir sense casc.

Pel que fa a la protecció dels ciclistes, la nova legislació augmenta de quatre a sis punts la penalització per als que els avancen sense deixar un metre i mig de distància, igual que en el cas dels ciclomotors. I introdueix per primer cop l’obligatorietat de canviar de carril en via de doble sentit.

Pel que fa a la recuperació de punts, s’unifica en un termini de dos anys el temps que haurà de transcórrer sense cometre infraccions per recuperar el saldo inicial de 12 punts, sempre que no s’hagi perdut tot el saldo.

Alcoholímetres per als vehicles amb passatgers

A partir del mes de juliol d’aquest mateix any, els vehicles destinats al transport de passatgers i mercaderies, com autobusos i camions, hauran d’incorporar un nou dispositiu, un alcoholímetre antiarrencada que bloqueja el vehicle en cas que el conductor sobrepassi els límits. Aquesta mesura també figura en la nova llei de trànsit que entra en vigor avui i que ha incorporat altres novetats per reduir el nombre d’accidents vinculats al consum d’alcohol, com la taxa zero per als menors d’edat que hagin de conduir bicicleta, patinet o ciclomotor.

El sistema que cal incorporar als vehicles amb passatgers analitza les concentracions d’alcohol en aire respirat i va connectat directament a l’arrencada del vehicle, de manera que no se’n permet la posada en marxa si els límits superen els marcats legalment o si el conductor es nega a usar-lo. No complir-ho és una infracció molt greu (500 euros).

La nova llei també augmenta de 100 a 200 euros la multa en cas que no es respectin les zones de baixes emissions i passa a considerar-se una infracció greu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona