Societat

Els mòbils tendeixen al verd

El sector de les telecomunicacions s’activa per minimitzar l’elevada petjada ecològica que genera

El mercat de telèfons recondicionats guanya molta popularitat

Allargar-ne l’ús un any rebaixa un 29% l’impacte en CO2

Disposar d’un petit ordinador a la butxaca que ens informi, entretingui i connecti a tot el món ha representat un pas endavant en molts aspectes, però també ha generat un peatge elevat en termes mediambientals del qual cada cop som més conscients. Actualment, el sector de les tecnologies de la informació i la comunicació és responsable del 10% del consum total d’electricitat a la Unió Europea i també d’un 4% de les emissions de CO2 en aquest territori. I la tendència és que la petjada d’aquestes tecnologies segueixi augmentant, en paral·lel al creixement del nombre d’usuaris i de la generalització de serveis que recorren a la intel·ligència artificial, que segons algunes estimacions podria arribar a consumir una desena part de l’electricitat mundial el 2025. Les empreses són conscients d’aquest problema i hi busquen solucions, mentre cada cop hi ha més usuaris que també mouen fitxa afegint-se a la tendència d’allargar la vida útil dels productes tecnològics. D’aquesta confluència ha nascut el recondicionament de dispositius electrònics, una nova indústria per donar una segona vida a aparells perfectament funcionals però descartats pels seus usuaris originals.

“Fins fa no gaire, el més cool era tenir el darrer model de mòbil, el més potent i amb les millors característiques. Ara veiem que cada cop es valora més que sigui recondicionat: pagues menys i ajudes el medi ambient”, certifica Nathanaël Berbessou, director a l’Estat espanyol de BackMarket, la botiga de mòbils recondicionats més gran del món. Berbessou, com la resta d’agents d’aquest sector, s’afanya a marcar distàncies amb els mòbils de segona mà: “Comprant a Wallapop no saps què et trobaràs, mentre que un producte recondicionat ha estat completament revisat, funciona a la perfecció i té una garantia que pot ser com l’original, de 24 mesos”, explica.

La clau d’aquesta nova economia circular rau en l’interès que generen terminals com els iPhone. “Construir-los contamina molt, però Apple crea un model nou cada any i hi ha gent que s’apunta a renovar-los com si res”, constata el cap de BackMarket a l’Estat. Segons les seves dades, mentre que aquí canviem de mòbil de mitjana cada tres anys, als Estats Units, on la marca de la poma domina clarament el mercat, es fa només cada 18 mesos. “Això genera un gran estoc de terminals que poden funcionar perfectament durant encara molt temps, i aquí és on aportem valor afegit.” Segons un estudi de la Unió Europea per identificar l’impacte de l’economia circular en la indústria dels béns de consum de rotació ràpida, allargar un any la vida útil del telèfon redueix un 29% el seu impacte en CO2.

BackMarket és una empresa valorada en 5.100 milions d’euros que ven mòbils a tot el món. Per fer-ho, té tractes amb més de 1.500 empreses recondicionadores repartides arreu del planeta. “El principal fre per desenvolupar aquest sector és la confiança dels usuaris. Per tant, no volem que els mòbils fallin i la nostra missió és ser estrictes, detectant els recondicionadors que donen problemes i ajudant a créixer els que ho fan bé”, diu Nathanaël Berbessou. Segons les seves dades, se’n surten prou bé: “La nostra taxa de mòbils que donen problemes és del 5%, mentre que en mòbils nous està entre el 3 i el 4%. Som allà mateix”, es vanta.

Hi ha empreses que preparen els mòbils per a una segona vida que han fet el pas de vendre’ls elles mateixes en detectar l’efervescència d’aquest mercat. És el cas de Smaaart, companyia francesa que l’any passat va créixer un 57% i que ara arriba a l’Estat. La seva responsable, Jaqueline Pistoulet, és una ferma defensora del benefici mediambiental que promouen: “És cert que aquest mercat està molt centrat en l’iPhone, però si vols tenir impacte mediambiental, ho has de recondicionar tot, com fem nosaltres.” Segons el seu parer, més enllà d’una tendència de mercat en funció del millor preu, s’està consolidant un canvi en la mateixa innovació: “Es comença a percebre que innovar sense tenir en compte el medi ambient no té sentit. Que en una tona de mòbils hi hagi més or que en una tona de material extret d’una mina d’or no té ni cap ni peus. Calen solucions responsables”, insisteix.

I, per sort, en comencen a arribar perquè les empreses, per convenciment o per imatge, cada cop pensen més en verd. En el darrer MWC, Fujitsu va anunciar una nova xarxa 5G que redueix les emissions un 50%, i la Nokia va presentar una estació base refrigerada amb aigua, en lloc d’aire, que redueix fins a un 90% el consum d’energia del sistema de refrigeració i un 80% les emissions de CO2. A més, l’aigua calenta que genera pot ser reutilitzada en els sistemes de calefacció dels edificis on es estigui situada.

Quant contamina el meu telèfon?

És una pregunta que, en no veure-hi tub d’escapament, potser no ens hem fet mai, però que cada cop té més rellevància i, per tant, se sotmet a un escrutini més intens. Apple, per exemple, és una de les firmes més conscienciades i, sobre el paper, també transparents en aquest sentit. Segons els seus càlculs, la fabricació d’un iPhone 12 comporta l’emissió de 56 kg de CO2, mentre que per al model posterior ja només n’ha declarat 51 kg. En canvi, crear el Google Pixel 6 genera uns gasos d’efecte hivernacle molt més elevats (76 kg), i de molts altres terminals no resulta fàcil obtenir dades. Segons la recondicionadora Smaaart, per crear un mòbil, de mitjana, cal 259 kg de matèria primera i s’emeten 83 kg de CO2. En canvi, l’Agència Francesa per a la Transició Ecològica ha publicat enguany un estudi on situa la petjada de carboni que correspon a la renovació, el transport, l’ús i el reciclatge d’un telèfon intel·ligent renovat per sota dels 10 kg de CO2.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Neixen els Premis Roca per celebrar la gastronomia i la literatura

girona
Urbanisme

Tarragona assegura que no hi ha cap novetat que justifiqui un canvi dels límits municipals

Tarragona
GIRONA

L’Ajuntament habilita l’app SMO Girona per facilitar la cerca de feina

GIRONA
societat

Més d’un centenar d’entitats ecologistes demanen recuperar el departament de Medi Ambient

barcelona
RIPOLL

La Metxa denuncia que el consistori li fa tancar el local temporalment

RIPOLL
Societat

Sabadell es declara Ciutat per la Desconnexió Digital de la infància i l’adolescència

Sabadell
societat

Comencen les obres de millora de la deixalleria del Vallès Oriental

Montornès del Vallès
CALDES DE MALAVELLA

Manifestació per l’acomiadament del delegat sindical de Farré Logístics

CALDES DE MALAVELLA
PALAMÓS

Les donacions permeten fer 31 trasplantaments de cèl·lules mare

PALAMÓS