Societat

Societat

Coordinació contra el tràfic de persones

L’advocacia reclama suport per abordar un delicte amb cobertura vaga i risc pel comerç de refugiats

La Generalitat revisarà protocols

L’onada de persones refugiades provinent d’Ucraïna i amb un relaxament de mesures motivat per l’emergència de l’atac a un territori proper dins dels esquemes de l’OTAN i la Unió Europea (UE), pot afavorir situacions abusives de tràfic de persones de què diverses organitzacions no governamentals ja havien alertat, i que la Creu Roja ja ha denunciat aquesta setmana a Catalunya. Però els mecanismes de l’administració per combatre les màfies, o mers desaprensius que aquests dies es confonen enmig de la caravana de conductors solidaris que travessen el continent, ja eren migrats. I el Consell de l’Advocacia Catalana reclama una acció coordinada perquè el flux de refugiats –fonamentalment dones i menors– passi per un sedàs que eviti danys col·laterals als del conflicte bèl·lic, com ara la prostitució o el “nou esclavatge contemporani” de feines domèstiques o laborals abusives, en paraules del president de l’ens, Joan Ramon Puig.

En una jornada centrada en l’amenaça, a la seu del Col·legi d’Advocats de Girona, Puig va prescriure ahir la prevenció i detecció precoces com a receptes per a les administracions. I la directora general per a l’erradicació de les Violències Masclistes de la Generalitat, Laia Rosich, va avançar que faran canvis en els protocols i la normativa en pro d’una major coordinació interdepartamental a l’administració, i la implicació del teixit associatiu en la prevenció i per possibilitar que les persones que pateixin abusos s’escapin de les xarxes i es reinsereixin. Fins ara, bona part de la feina se centrava a preveure només les sancions als malfactors, ja detallades, però amb difícil control.

Puig, degà també del Col·legi d’Advocats de Figueres, posava com a exemples de la insuficiència de la legislació el fet que està molt centrada en la perspectiva d’estrangeria. Dins d’aquesta mirada, anys enrere diverses actuacions contra màfies de prostitució a l’Alt Empordà havia acabat amb les dones sotmeses expedientades pel fet de no tenir documentació vigent, i amb la condició d’haver estat víctimes de tràfic de persones en un segon terme. Per Puig, l’opció d’incrementar el control fronterer –que a més depèn de l’Estat i amb pocs efectius– entorpiria moviments en l’espai Schengen. I aposta, en la línia de Rosich, que les entitats alertin i l’advocacia disposi d’eines legals per actuar.

El director general per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans de la Generalitat, Adam Majó, va defensar el pes de tractats internacionals per bastir causes judicials. Però també va lamentar el fet que hi ha “passaports dèbils, o de segona”, en què algunes nacionalitats tenen menys oportunitats i “la loteria del lloc de naixement pot condicionar la vida futura”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES