Societat

L’Audiència fa investigar un cas de vexació lingüística

Fa investigar dos guàrdies civils del Prat de Llobregat

La víctima és un ciutadà flamenc que parla català

L’Audiència de Barcelona observa indici de delicte en l’actitud d’uns guàrdies civils destinats a l’aeroport del Prat que van vexar un ciutadà belga que els va parlar en català. El cas havia recaigut a un jutjat del Prat de Llobregat que l’havia arxivat i ara l’Audiència obliga a reobbrir i investigar l’afer.

La víctima és el ciutadà flamenc Kris Charlier que vivia a Bigues i Riells i els fets van passar el desembre del 2019 quan va anar a El Prat per volar a Brussel·les. Charlier portava una bossa per a les defecacions perquè havia patit un càncer de colon i al control de passatgers li van demanar que ho ensenyés. Ell, en català, va dir que no li agradava ensenyar-ho ni a la seva dona i li van respondre despectivament que ho expliqués en castellà L’home va insistir que deixés a la safata el que fos que tingués sota la roba i, finalment, va avisar dos agents de la Guàrdia Civil.

Quan Charlier va explicar als agents i en català que sota la roba hi duia una bossa per les femtes, aquests li van respondre que “esto es España y aquí se habla español”. Tot i que l’home va acabar ensenayant la bossa va marxar de l’aeroport amb una denúncia per alteració de l’ordre públic.

Mentre li feien preguntes per omplir la denúncia, els agents seguien increpant Charlier pel fet d’expressar-se en català i van acabar posant-li una segona multa per “negar-se a col·laborar amb la policia”. No nomé això, un cop dins de l’avió la Guàrida Civil va fer que Charlier fos expulsat i no va pode volar a casa per passar-hi el Nadal.

Tot i aquests fets denunciats per la víctima, la jutge del Prat va considerar que no hi havia res a investigar. Ara, en acceptar el recurs, l’Audiència de Barcelona ha apuntat que és “curiós” que hi hagués agents que sabessin anglès o francès però cap que pogués expressar-se en català, una llengua oficial. La resolució recorda que Charlier tenia dret a parlar en català i que el fet que no pogués fer-ho dona credibilitat a l’acusació que va ser vexat per aquest motiu.

La víctima d’aquest nou cas de vexació per part dels cossos de seguretat de l’Estat per una qüestió de llengua és assessorat per la Plataforma per la Llengua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS
estats units

El vaixell que va fer caure el pont té 56 contenidors amb materials perillosos

barcelona