Societat

Estats Units

Biden avisa el Suprem que defensarà el dret a l’avortament

El president dels EUA ha donat instruccions als seus serveis jurídics perquè preparin opcions de resposta a una possible il·legalització

El polític demòcrata crida a votar legisladors favorables al dret a decidir de les dones a les eleccions del novembre

El president dels Estats Units d’Amèrica (EUA), Joe Biden, ha advertit aquest dimarts que prepara una “resposta” per defensar el dret a l’avortament al país davant la possibilitat que el Tribunal Suprem l’il·legalitzi.

“Estarem preparats quan s’emeti qualsevol sentència”, ha expressat el president nord-americà després que de la filtració d’un esborrany, segons el qual l’alt tribunal tombaria la legalització de l’avortament als EUA, vigent des de 1973 i coneguda com Roe versus Wade.

En un comunicat, el polític demòcrata ha assenyalat que, davant els intents de diversos Estats republicans de restringir l’avortament, ha ordenat als advocats de la Casa Blanca que preparin “opcions per a una resposta de l’Administració federal a l’atac continu contra l’avortament i els drets reproductius”.

“El dret d’una dona a triar és fonamental, Roe ha estat la llei del país durant gairebé 50 anys, i l’equitat exigeix que no sigui anul·lada”, ha reivindicar.

Biden ha fet una crida als nord-americans perquè votin legisladors que estiguin a favor de l’avortament en les eleccions de mig mandat del novembre vinent.

“Si el Suprem anul·la [llei] Roe, recaurà sobre els legisladors electes en tots els nivells la responsabilitat de protegir el dret de les dones a decidir”, ha apuntat.

En aquest sentit, ha reivindicat que el país necessita “més senadors a favor del dret a decidir” i una “majoria” a la Cambra de Representants per aprovar una legislació que protegeixi el dret a la interrupció de l’embaràs.

L’avortament ha estat legal als EUA d’ençà que el 1973 el Suprem va dictaminar que l’Estat no té dret a intervenir en la decisió de la dona sobre el seu embaràs.

En l’última dècada nombrosos Estats de la Unió liderats per conservadors han aprovat normes que violen obertament aquests paràmetres, amb l’objectiu declarat d’aconseguir que el Suprem revisi i anul·li el precedent establert fa gairebé mig segle.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp