Societat

Baixa el nombre de denúncies per LGTBIfòbia el 2021 a Catalunya

Tanca amb 61 fets demandats

La majoria de reclamacions són per actes d’homofòbia i transfòbia

El 2021 es van registrar menys denúncies per LGTBIfòbia que l’any anterior, el 2020, que va marcar el rècord d’aquesta tipologia de denúncies, segons dades facilitades pel Govern. En concret, van ser 61 els fets que es van denunciar per vulneracions de drets de persones del col·lectiu LGTBI, 22 menys que al 2020. Més de la meitat, el 55%, s’han tramitat per via administrativa (insults, denegació de l’accés a un espai públic o privat, entre d’altres). El 41% s’ha tramitat per via penal (agressions i amenaces) i el 3,3% restant correspon a denúncies de fets en l’àmbit laboral. Les incidències, un indicador que recull denúncies i també casos que no acaben en denúncia, han pujat un 25% respecte l’any anterior i es situen en 167 casos.

El Departament d’Igualtat i Feminismes ha presentat aquest dimarts en la reunió del Consell Executiu l’Informe sobre les denúncies i incidències per LGBTI-fòbia a Catalunya de 2021. Ho ha fet en el marc de la commemoració del Dia Internacional contra la LGBTI, que se celebra avui, 17 de maig.

Segons recull l’informe, l’any 2021 es van registrar a Catalunya 61 denúncies per discriminació o violència contra persones LGBTI. La xifra representa una reducció de 22 casos respecte de l’any anterior, quan es va registrar el màxim nombre de denúncies dels últims anys (83). Però és una xifra que es manté en els mateixos nivells que en anys anteriors.

La major part de les denúncies (93,4%) s’han produït a iniciativa de la víctima, una tendència que s’ha incrementat en els darrers anys (61% el 2019, i 73% el 2020). El 6,7% restant són denúncies iniciades d’ofici, en els casos en què l’administració ha estat coneixedora d’un presumpte fet discriminatori.

Pel que fa als motius de les denúncies, el 44,2% han estat per homofòbia, seguida de prop per la transfòbia (39,4%).

Pel que fa al perfil de les persones denunciants, la majoria són majors d’edat (89%) i corresponen als col·lectius d’homes gais (40,9%) i dones trans (36%).

En alguns casos, les denúncies que segueixen al procediment administratiu donen peu a processos de mediació. Aquests processos s’han anat incrementant de manera progressiva des de 2015, en què es van produir per a un 11,5% dels casos mentre que el 2021 s’han donat en el 23,7% dels casos.

Les incidències s’incrementen en un 25%

A diferència de les denúncies, que s’han reduït respecte de 2020, les incidències s’han incrementat en un 25%, i han arribat a 167 el 2021. Les incidències són els casos en què el presumpte fet discriminatori no es correspon amb cap figura tipificada a la llei, o en què la persona afectada no desitja tramitar una denúncia, sinó que el que vol és evitar que la situació que ha viscut es torni a repetir. La majoria de les incidències registrades s’han produït en l’àmbit sanitari (30%) i en l’educatiu (28%).

Segons la conselleria d’Igualtat i Feminismes, l’augment de les dades d’incidències ha de valorar-se com un fet positiu, perquè demostra que cada cop hi ha una major conscienciació de la ciutadania respecte dels seus drets, i per això les persones acudeixen a l’administració quan consideren que aquests han estat vulnerats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona