Societat

Centenars de taxistes es manifesten pel centre de Barcelona

La mobilització congrega 4.000 cotxes segons l’organització, mentre que l’Ajuntament parla de 900 vehicles

Demanen que es blindi la proporció 1/30 amb les VTC

Centenars de taxistes s’han aplegat aquest dimecres al matí a la plaça Universitat de Barcelona, on han iniciat una marxa lenta per demanar a la Generalitat que es mantingui la proporció d’un VTC per cada 30 taxis davant la finalització de la moratòria del decret Ábalos. El text permetia els vehicles de lloguer amb conductor circular per les zones urbanes durant quatre anys, fins a finals de setembre, i traspassava a les comunitats la regulació del sector un cop transcorregut aquest període. La mobilització d’aquest dimecres ha anat acompanyada d’una aturada total del servei que s’ha allargat quatre hores, des de les deu del matí fins a les dues del migdia, a tot Catalunya.

La marxa lenta -que ha estat convocada per les principals associacions del sector a Catalunya- ha començat a la plaça Universitat, i ha recorregut Gran Via i el passeig de Sant Joan, fins a arribar al Parc de la Ciutadella, a les portes del Parlament de Catalunya, on els representants del sector s’han reunit amb alguns membres d’ERC, Junts, la CUP, el PSC i En Comú.

A banda de l’acció al centre de Barcelona, el sector també ha instal·lat piquets informatius en els aeroports, a les estacions de Sants i del Nord.

A l’inici de la protesta, el portaveu d’Élite Taxi, Tito Álvarez, ha insistit que els partits polítics “s’han de posicionar” respecte a la regulació dels vehicles amb lloguer de conductor. “Ens sembla estrany que els partits d’esquerra i independentistes, que sempre condemnen les polítiques d’Isabel Díaz Ayuso, vulguin imposar el mateix model aquí”, ha expressat. En aquest sentit, Álvarez ha afegit que les notícies que tenen és que la Generalitat “vol blanquejar les 4.000 llicències VTC que hi ha a Catalunya”. “No ho permetrem”, ha avisat.

Per la seva banda, el president del Sindicat del Taxi de Catalunya, Luís Berbel, ha lamentat que els quatre anys de moratòria “els ha hagut de pagar el sector del taxi”, perquè les VTC “se salten les normes de forma constant”.

A la convocatòria també s’han pogut veure vehicles d’altres parts del territori català, com Terrassa, Mataró, Platja d’Aro, o Lleida. En aquest cas, els taxistes de fora de la capital han defensat que la seva presència és “necessària” perquè també es veuen afectats, i, de la mateixa manera, patiran les conseqüències de la decisió que es pregui per part de la Generalitat.

En aquest sentit, representants de les principals associacions han instat la Generalitat a aplicar la normativa que s’està cuinant “a tot el territori català”, no només a Barcelona. “La Generalitat no pot deixar les competències en mans dels ajuntaments, perquè serà caòtic”, ha afirmat Luz González, d’Élite Taxi.

Altres veus del sector, han lamentat que no creuen que des de la principal institució catalana “se’ls doni el que demanen”. “Ens costarà, perquè tot és una qüestió política”, ha assegurat Natàlia Velasco, taxista que opera a Barcelona.

Resposta dels grups polítics

En la roda de premsa posterior a la reunió entre els representants del sector i els grups polítics, el portaveu d’Élite Taxi, Tito Álvarez, ha explicat que la posició de la CUP, el PSC i En Comú és “frontal” i en contra del model de liberalització de les VTC.

Segons ha detallat Álvarez, aquests partits aposten per implantar la ràtio 1/30, tot i que la CUP s’ha mostrat favorable a imposar una proporció de 0/30.

Pel que fa als partits del govern, Junts i ERC haurien traslladat als representants del sector la intenció d’acabar amb el model que hi ha vigent ara a la ciutat. Això no obstant, Álvarez ha lamentat que no han parlat de “mesures concretes”.

Finalment, els taxistes també han assenyalat als grups de PP i Cs, que no han assistit a la reunió. “No som un sector prou important perquè s’asseguin amb nosaltres en un dia en què Barcelona està paralitzada”, ha dit el portaveu d’Élite Taxi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona