Societat

Presenten el fons Ca n’Illa de Serinyà, amb pergamins del segle XII

Permetrà tenir coneixements del Serinyà de principis del segle XIII fins a finals del XVII

Es tracta de pergamins amb tots els pactes, contractes i transaccions que la família Illa va tenir amb altres famílies

L’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany ha presentat el fons de Ca n’Illa de Serinyà, format per 788 documents en pergamí des dels anys 1.147 fins els 1.669. El fons representa una font d’informació cultural molt valuosa sobre el municipi de Serinyà, sobretot del segle XIII fins a finals del segle XVII i és que són testimoni de pactes i transaccions, entre d’altres aspectes, de la família Illa amb d’altres famílies.

Ca n’Illa és una de les cases pairals més grans de tota la comarca ja que integra antigues masies i masoveries de la vall del Ser. Existeixen textos de l’alta edat mitjana en els que aquest indret s’anomena ipsa Isol (978) i Insula (979). L’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany compta amb prop de 800 documents referents a Ca n’Illa, entre els que destaquen 3 pergamins del segle XII i un que té una llargada de 4,70 metres. El gruix del fons se centra, però en el segle XVI amb 376 documents, fet que permet tenir un testimoni cultural del Serinyà d’aquesta època.

L’alcalde de Serinyà, Josep Antoni Ramon ha destacat que “la família sempre ha sumat en el poble amb múltiples col·laboracions, com a l’Homenatge de la Vellesa, tant en el passat com en el present” mentre que Josep Calatayud, director dels Serveis Territorials de Cultura de Girona ha agraït a la família que “hagi confiat en l’administració per tal que aquesta documentació sigui de domini públic.” “La bona feina que es faci, en aquest cas des de l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany, pot servir perquè altres persones que disposin d’un fons, puguin tenir en compte fer-ne una cessió” ha afegit Calatayud.

En representació de la família Illa, Josep Maria Illa, ha recordat que “la documentació ha estat custodiada durant 25 generacions que en menor o major mesura totes elles van tenir la consciència de conservar-lo, però arribat a aquest punt era el moment de fer la cessió a l’Arxiu”. En aquest context també ha afegit que “el fons ha sobreviscut a canvis generacionals, incendis i guerres”.

Per la seva banda, Francesc Castañer, president del Consell Comarcal també ha tingut paraules d’agraïment a la família pel fet que “recuperem documents per a la història del Pla de l’Estany. Així es podrà entendre més com funcionaven les societats passades”. A més de puntualitzar que lluny que la família es desprengui del fons, el que fan és compartir-la amb tothom.

Els 788 documents que es poden trobar a l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany són un recull de pergamins en els que s’hi escrivien pactes, transaccions, contractes... fets davant de notari dels membres de la família Illa i de les famílies amb les que es van emparentar o van tenir tractes. Núria Batllem, directora de l’Arxiu ha explicat que “el tractament arxivístic consistirà “en resumir i traduir al català” en un primer moment per després “restaurar i, per últim digitalitzar perquè es puguin consultar en línia” ha afegit Batllem. Així, un cop efectuada aquesta tasca podrà ser consultada in situ a l’Arxiu i, més endavant, també en línia.

Aquest fons forma part del Patrimoni Documental de Catalunya pel fet de tractar-se d’un material de més de cent anys produïda i rebuda per una persona física”. Una distinció que constitueix que els béns que l’integren són una herència insubstituïble, que cal transmetre en les millors condicions a les generacions futures.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries