Societat

Desnonen una parella d’un habitatge de lloguer social

La fundació propietària de la casa, vinculada a Càritas, fa temps que denuncia que els inquilins no compleixen el pla de treball a què es van comprometre

L’Ajuntament els proporcionarà un allotjament temporal

Els Mossos d’Esquadra han executat avui el desnonament d’una parella d’uns 60 anys d’un habitatge de lloguer social al districte de Sant Andreu de Barcelona. El propietari és la Fundació Foment de l’Habitatge Social, vinculada a Càritas, que denuncia que fa anys que la parella no compleix amb el pla de treball que es va comprometre a seguir quan va accedir a la casa i que ha rebutjat diverses alternatives, entre elles un altre pis en una altra zona de Barcelona. L’Ajuntament de Barcelona els oferirà ara un allotjament temporal. Des del consistori també han recordat que la família ha rebutjat diferents recursos adequats a les seves característiques, de Càritas i de serveis socials.

Els agents han hagut de desallotjar primer una trentena d’activistes que s’han concentrat a l’entrada de l’habitatge, al carrer Pons i Gallarza. Després ha pogut entrar la comitiva judicial per executar el llançament. Un dels activistes s’ha marejat per un cop de calor i ha estat atès pel SEM. El matrimoni s’ha emportat les seves coses sense més incidents i ha entregat les claus a la secretària judicial.

Fonts de la fundació i de Càritas han explicat que la família es va adreçar a l’entitat el 2013 per demanar una ajuda al lloguer. En aquell moment eren quatre adults i un menor i durant dos anys van rebre el suport del Programa Sense Llar i Habitatge de Càritas. Eren uns pares, la seva filla i la seva parella i el fill petit d’ells dos. L’any 2015, a proposta de l’entitat, van entrar en el programa OIKOS de la Fundació Foment de l’Habitatge Social i van entrar a viure en un habitatge de lloguer social amb un cost de 280 euros, però amb el compromís de complir amb un pla de treball per superar la situació en què es trobaven.

Dos anys després, l’any 2017, la família va començar a incomplir el pla de treball acordat i es van detectar problemes de convivència, d’insalubritat i d’amuntegament de ferralla. Van deixar de pagar el lloguer social i els subministraments. La fundació i Càritas van seguir assumint tots els costos i van buscar un habitatge alternatiu, amb un nou pla de seguiment que la família va seguir incomplint. El canvi d’habitatge es va proposar, justament, perquè l’any 2019, una part de la unitat familiar, els dos adults més joves i dos nens (va néixer un segon fill) van marxar a un pis de lloguer amb l’ajuda econòmica de Càritas per pagar la fiança.

El matrimoni es va quedar llavors a Sant Andreu en un habitatge que pot acollir fins a 8 persones (101 metres quadrats d’una casa amb dues plantes i jardí). Se’ls va oferir una reubicació en un habitatge més petit a Can Caralleu o una quantitat econòmica per pagar la fiança d’un altre habitatge, però ho van rebutjar. L’entitat, que al·lega que hi ha una trentena de famílies en llista d’espera per entrar en un habitatge d’aquest tipus, va iniciar llavors el procediment judicial de desnonament.

Des del Sindicat d’Habitatge de Sant Andreu asseguren que Càritas s’ha desentès de la família sense assumir cap responsabilitat, que el matrimoni té molt bona relació amb el veïnat i que fa temps que participa en el sindicat. Asseguren que estan disposats a marxar a un habitatge més petit pagant un lloguer social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Infraestructures i serveis

Obres de millora a l’estació del Vendrell

El Vendrell

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró