Societat

“Amb el nou codi guanyem més velocitat”

L’ONCE impulsa un nou sistema de comunicació per a les persones sordcegues

Jordi Blesa és sordcec i acompanyat del seu gos pigall es desplaça sense problemes però per comunicar-se compte amb l’ajuda de la intèrpret i mediadora Sandra Garcia. Un tàndem que permet a les persones amb aquesta discapacitat visual i auditiva comunicar-se a través del tacte, rebent la informació al palmell de la mà. Un sistema dactilològic en què cada lletra té un signe que es lletreja i en què la transcripció dificulta sovint la conversa. “Amb el nou codi guanyem més velocitat”, explica en Jordi, que ha après a comunicar-se amb el sistema de Dactyls, que ha desenvolupat l’ONCE. Aquest “nou llenguatge” que va idear una persona amb sordceguesa, Daniel Álvarez, permet traduir a signes paraules completes, grups de paraules o expressions de la llengua oral. Per això compta amb uns 850 signes, dels quals uns 200 són de nova creació i es poden aprendre a través dels vídeos que hi ha al web Dactyls.es o a través de l’app al mòbil on es mostra la posició de les mans per aprendre el codi. “És una eina per evitar l’aïllament de les persones sordcegues, però el repte és arribar als familiars i universalitzar-ho”, defensa el delegat territorial de l’ONCE a Catalunya, Enric Botí. Pel coordinador del projecte Dactyls, Eugenio Romero, el recurs ha despertat l’interès dels centres professionals de mediació comunicativa i el grau universitari de llengua de signes, però de moment s’ha començat la formació dels intèrprets en l’àmbit intern de l’ONCE.

Una eina per arribar a 450 persones

A falta d’un cens definitiu de la sordceguesa, a Catalunya unes 450 persones tenen problemes de visió i audició que els dificulten poder comunicar-se. En Teo és una d’elles, i la discapacitat que supera acompanyat del seu gos pigall i amb uns audiòfons no li impedeix fer el que més li agrada, que és córrer i nedar. Confia, però, que els nous codis arribin a facilitar-li el tret de sortida a les curses o la pràctica de la natació, on no pot portar els audiòfons. Algunes de les persones sordcegues no hi senten ni s’hi veuen gens, però altres com ell mantenen alguna resta d’audició. N’hi ha que neixen amb sordceguesa i d’altres l’adquireixen, i afecta 15 de cada 100.000 habitants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola de Lleida

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona