Societat

Les entitats socials, ofegades pel retard de les subvencions

La Generalitat no els ha pagat encara els 33 milions que han avançat pels programes d’atenció als més vulnerables

Al límit en un moment de màxima gravetat social. Aquesta és la situació en què estan les entitats del tercer sector, que reclamen a la Generalitat que els pagui les subvencions per tirar endavant projectes amb els quals atenen 1,5 milions de persones en situació de vulnerabilitat. “Fa anys que arrosseguem retards, però mai com ara”, denunciava la presidenta de la Taula, Francina Alsina, que assegura que les entitats estan “ofegades i cansades de bones paraules que no serveixen per pagar els treballadors”.

La Generalitat els deu més de 33 milions d’euros que han avançat per tirar endavant els projectes d’atenció i suport. El retard en els pagaments posa en perill el seu finançament, que depèn en gran part d’aquestes ajudes. “Que es posin a la nostra pell a l’hora de gestionar amb aquesta incertesa”, indicava la responsable de la Taula, Marta Obdúlia. Algunes d’aquestes organitzacions lamentaven ahir en roda de premsa el retard que els aboca a demanar polisses de crèdit i assumir els interessos sense saber encara com podran afrontar les nòmines del juny dels seus professionals. Des de les entitats denuncien que les dues convocatòries principals a les quals aspiren, la Cospe i la del 0,7% de l’IRPF, es publiquen amb un endarreriment de més de mig any respecte al període d’execució i que els pagaments no arriben fins a l’any següent. Així, la convocatòria del 0,7% es va publicar el març passat i la resolució provisional es va saber el 10 de maig, amb la qual cosa les entitats calculen que el pagament d’aquesta línia de 14,2 milions d’euros podria arribar a finals d’agost. Alsina explica que amb la pandèmia s’ha agreujat una “lentitud burocràtica” que s’arrossega de fa anys, quan hi ha altres comunitats autònomes, com és el cas d’Aragó, que a final d’any ja havien abonat a les entitats els diners provinents del 0,7% de l’IRPF. “No veiem un camí de millora en la gestió”, hi afegia Alsina, que insisteix en la urgència de crear una taula de treball amb l’administració que van sol·licitar fa cinc mesos sense obtenir fins a dia d’avui cap resposta. També volen pactar un calendari de convocatòries per planificar amb antelació. Fonts de Drets Socials mantenen que es van endarrerir amb les subvencions de l’IRPF del 2021 a conseqüència del canvi de govern i confien que en el primer trimestre del 2023 estaran al dia en les convocatòries d’ajuts.

LA FRASE

Fa anys que arrosseguem retards, però mai com ara. Estem ofegats i cansats de bones paraules
Francina Alsina
presidenta de la taula del tercer sector social

LA XIFRA

3.000
Són les entitats aplegades a la Taula del Tercer Sector, que lluiten contra l’exclusió d’1,5 milions de persones.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona