Societat

Estats Units

Oklahoma aprova una nova llei per prohibir l’avortament des de la fertilització

La norma només permet interrompre l’embaràs si la mare es troba en perill o si és fruit d’una violació o incest

Si el Tribunal Suprem tomba finalment la protecció federal de l’avortament, aquesta seria la llei més restrictiva dels EUA

La Cambra Baixa de l’estat d’Oklahoma (Estats Units) ha ratificat aquest dijous una llei que prohibirà qualsevol avortament des del moment de la fertilització i que entrarà en vigor tan bon punt la sancioni el governador, el republicà Kevin Stitt.

Stitt ja ha avançat que signarà qualsevol restricció sobre l’avortament que arribi a la seva taula, en plena polèmica per la filtració de l’esborrany d’una sentència del Tribunal Suprem del país que revocaria la protecció federal d’aquest dret reproductiu.

Mitjans nord-americans assenyalen que, si s’aprova, el nou text d’Oklahoma es convertiria en la norma contra l’avortament més restrictiva del país.

La llei prohibeix qualsevol avortament, excepte quan la vida de la mare es trobi en perill, o quan l’embaràs sigui el resultat d’una violació o incest.

En la mateixa la línia de la polèmica llei contra l’avortament aprovada l’any passat a Texas, la llei d’Oklahoma norma permet als ciutadans denunciar qualsevol companyia o persona que assisteixi a una dona en la interrupció del seu embaràs.

Oklahoma ja té en vigor una llei que, com la de Texas, prohibeix els avortaments a partir de les primeres sis setmanes d’embaràs.

A més, una altra norma signada pel governador  a l’abril, i que entrarà en vigor aquest estiu, prohibeix qualsevol interrupció de l’embaràs excepte per salvar la vida de la mare.

Diversos estats republicans han preparat “lleis ressort” que podrien ser efectives en el moment en que es conegui la sentència definitiva del Suprem, a mitjan estiu.

Encara que el tribunal ha aclarit que l’esborrany filtrat a la premsa no és “definitiu”, tot fa pensar que la principal instància judicial del país dictaminarà en contra de la famosa sentència “Roe contra Wade”, que des de 1973 protegeix el dret a interrompre l’embaràs a nivell federal.

Si això passa, els Estats que ho desitgin tindran via lliure per aprovar vetos a l’avortament a la carta al seu territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona