Societat

Hisenda investiga les caceres de Joan Carles de Borbó quan ja havia abdicat

L’Agència Tributària espanyola se centra en les despeses d’aquests viatges del 2014 al 2018

Diversos partits insten que el rei emèrit reti comptes

L’Agència Tributària espanyola investiga una altra vegada Joan Carles de Borbó, a qui aquest cop reclama que justifiqui qui va pagar les despeses de les caceres en les quals va participar i els regals que va rebre entre el 2014 i el 2018, quan ja havia abdicat i, per tant, ja no gaudia de la inviolabilitat que li donava el càrrec, segons va publicar ahir El Mundo.

El departament d’Inspecció Financera i Tributària d’Hisenda ha enviat diversos requeriments d’informació al pare de Felip VI durant l’últim any, alguns dels quals recentment, explica el rotatiu. Les operacions que reclama el fisc no van ser regularitzades per Joan Carles de Borbó i l’Agència Tributària vol saber si el rei emèrit va incrementar el seu patrimoni des de la seva abdicació sense justificar-ho a Hisenda. A banda de la justificació de les despeses de les caceres també se li demana que ho faci amb diversos regals de menor import que va rebre a títol particular. Els assessors jurídics de l’antic cap d’estat espanyol han anat responent periòdicament als requeriments d’Hisenda, l’import total dels quals, de moment, no supera els 120.000 euros anuals, xifra a partir de la qual està tipificat el delicte contra la hisenda pública al Codi Penal espanyol.

La ministra d’Hisenda espanyola, María Jesús Montero, va assegurar ahir que desconeix la nova actuació de l’Agència Tributària i va afirmar que confia “plenament”en els funcionaris d’aquest organisme que, en la seva opinió, “sempre han demostrat la seva professionalitat”. Diversos polítics es van pronunciar sobre aquest afer. Així, el president del grup parlamentari d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, va publicar al seu compte de Twitter: “L’emèrit va mentir i «ha tornat a passar». No només les caceres quan la gent encara patia per la crisi, també els vols i regals en espècie. La monarquia serà una institució corrupta fins que la seva opacitat no deixi d’estar garantida per llei.” El líder de Más País, Íñigo Errejón, va insistir en el fet que Joan Carles de Borbó ha de tornar a l’Estat espanyol a donar explicacions i va demanar una “llei d’inviolabilitat perquè quan actuï com a cap d’estat, el rei sigui inviolable, però quan actuï com a particular, no, i, per tant, se’l pugui obligar a retre comptes”. El diputat de Compromís Joan Baldoví també va aplaudir la investigació al pare de Felip VI i va assenyalar: “A veure si d’una vegada es demostra que tots som iguals davant la llei i no eludeix la justícia per la seva inviolabilitat.” El portaveu d’Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián, va afirmar que l’“ideal seria votar si els espanyols volen una monarquia”.

La nova investigació a Joan Carles de Borbó s’ha conegut l’endemà que transcendís que l’emèrit no tornarà “per motius personals” a Sanxenxo, on se l’esperava el dia 10 per participar en el campionat del món de vela.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona