Societat

La crònica

El Trueta i la mirada a Salt

Viñas va titllar de “mentidera” Guillaumes, que havia dit que l’hospital no formava part de la consulta ciutadana del 2016

Memòria, model i mirada. Van ser algunes de les coses que va dir la regidora d’Independents per Salt (IpS)-CUP Marta Guillaumes en el ple de dilluns. El seu grup va ser l’únic que va votar en contra de l’aprovació provisional d’un canvi del pla general per afavorir l’establiment del futur hospital Trueta i el campus de Salut i moltes altres construccions. Serien els efectes col·laterals d’un equipament “capital per a les comarques gironines i la regió sanitària de Girona”, en paraules de l’alcalde, Jordi Viñas (ERC).

“És molt difícil votar que no a aquest punt. Li demano que siguin coherents i s’abstinguin.” El regidor de Territori i Habitatge, Àlex Barceló (ERC), va exposar que “per obtenir allò que volem obtenir [el Trueta] no hi ha cap altra manera que compensar els propietaris del sòl privat”. Això vol dir que la normativa és la que és i que el desenvolupament urbanístic del sud de Salt arribarà acompanyat del creixement del sector industrial i de pisos.

Per ERC i pel PSC, això generarà activitat econòmica i donarà feina en un dels municipis amb més desigualtats socials del país. Junts, soci d’ERC en l’equip de govern, no va opinar sobre l’aprovació del punt. Per lpS-CUP, la modificació del pla general és desatendre l’emergència climàtica i el comerç local. “No volem ser més, sinó que volem viure millor els que hi som”, va dir Guillaumes, que va aventurar que d’aquí a uns anys el municipi podria arribar als 44.000 habitants –ara en té 32.230, segons l’Idescat del 2021–. Però IpS-CUP va votar-hi en contra, tot i que el 2017 en l’aprovació inicial s’havia abstingut. Llavors era a l’equip de govern com a soci d’ERC.

Va sobtar la bel·ligerància entre antics socis. L’alcalde va titllar Guillaumes de “mentidera” dos cops. “El que no s’ha de fer mai és mentir”, va dir després que l’edil hagués afirmat que en la consulta del 24 de setembre del 2016 només s’havia votat “sí o no” a l’arribada de l’Ikea al municipi i que no es parlava del Trueta. Barceló li va recordar que en el punt 4 d’aquella consulta es parlava que calia “preveure i aconseguir reserves d’espais per a futurs equipaments hospitalaris i/o educatius”.

La discussió política no va eclipsar el debat, necessari, sobre la transformació del municipi i sobre la societat del futur. “Això és una mirada a curt termini. No és el nostre model. És una irresponsabilitat”, va afirmar l’edil de Medi Ambient (2015-2019).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

religió

Tres religioses podran oficiar exèquies als tanatoris de Barcelona

Barcelona

Nou projecte per recuperar varietats autòctones resistents a la sequera

rocabruna

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona
SOCIETAT

Creen la comissió del Pacte per la Ronda de Dalt que decidirà els usos en el tram cobert

barcelona
Societat

Mor el periodista José Antonio Sorolla

Renovaran sis depuradores i col·lectors a tres urbanitzacions

TERRASSA