Societat

Catalunya afronta una de les campanyes d’incendis més difícils dels darrers anys

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i la consellera d’Agenda Rural, Teresa Jordà, en van advertir ahir davant la comissió d’Agricultura al Parlament

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va advertir ahir que Catalunya afronta una de les campanyes d’incendis més difícils dels darrers anys. La consellera d’Agenda Rural, Teresa Jordà, ho va corroborar, i van insistir que “el país es troba en una situació greu, extrema”.

En la compareixença anual que els dos consellers fan en la comissió d’Agricultura del Parlament per valorar la campanya de prevenció i extinció d’incendis de l’estiu, Elena i Jordà es van mostrar molt preocupats per la magnitud i la devastació de l’onada d’incendis de la setmana passada.

En el seu balanç, Elena va tornar a celebrar la detenció per part dels Mossos d’un home que hauria provocat diversos focs a Solsona, i va argumentar que la tasca dels bombers ha evitat que les 3.900 hectàrees cremades en fossin moltes més. De fet, va precisar que els bombers ja han fet aquest 2022 més serveis que els que van fer el 2019 (2.740 versus 2.700).

Jordà, per la seva banda, va insistir molt als diputats que les causes principals d’aquesta última onada han estat les altes temperatures provocades pel canvi climàtic i la desatenció dels boscos. “Els boscos de Catalunya són de fa 50 anys i no estan preparats per a aquestes condicions. S’hi han d’adaptar. I només hi ha dues maneres d’adaptar-se: o cremant o gestionant-los”, va dir en defensa de la gestió forestal, que, segons ella, s’ha abandonat a Catalunya en els darrers anys. “Tenim els boscos més vulnerables que mai, amb molt de sotabosc, molta biomassa que, en anys de sequera, suposa moltíssim combustible per a un incendi”, va assenyalar.

Jordà va dir que els focs de la setmana passada haurien pogut cremar molt més si no fos per l’evolució que hi ha hagut a Catalunya en matèria de prevenció d’incendis en els últims 30 anys. Com a exemple, va dir que, el 2009, la campanya de la sega va provocar 39 incendis i l’any passat la mateixa campanya només en va provocar sis. No obstant això, Jordà va advertir que el sistema de prevenció ha tocat sostre: “Es poden fer moltes coses més pels incendis, però no pel que fa a les causes, sinó en clau de gestió dels boscos”, deia. “Cal un canvi de paradigma: una aposta per la gestió del paisatge i per fer Catalunya més resilient per adaptar-se a les noves condicions climàtiques”, va insistir. I hi afegia que la conselleria és la primera que assumeix aquest repte i que per això hi ha hagut un increment pressupostari en la partida de prevenció d’incendis, que ha passat de 3 milions l’any passat a 18 milions aquest any.

LES FRASES

Els bombers ja han fet el 2022 més serveis [2.740] que els que van fer el 2019 [2.700]
Joan Ignasi Elena
Conseller d’Interior
Es poden fer moltes coses més pels incendis, però no pel que fa a les causes, sinó en clau de gestió dels boscos
Teresa Jordà
Consellera d’agenda rural

Unes xifres que no es registraven des dels noranta

Segons el conseller Joan Ignasi Elena, la xifra de 200 incendis a Catalunya de la darrera setmana no es veia des de les onades d’incendis als anys noranta. El conseller va destacar que els 200 focs s’apropen als 285 que hi havia hagut la resta del 2022. La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, va insistir també que la situació dels boscos “és més greu que mai” i que si les previsions per als propers mesos es compleixen, la campanya d’incendis “serà molt dura”. Jordà també va destacar que aquesta darrera onada ha cremat quasi 4.000 hectàrees i l’any passat se’n van cremar 2.400 en total.

El conseller d’Interior va remarcar que, pel que fa als factors que han detonat els focs, si bé la situació de calor extrema, de sequera i de falta de gestió dels boscos era un caldo de cultiu molt dolent, s’hi ha afegit el component de les tempestes amb llamps, i tot plegat ha esdevingut “el còctel perfecte”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Infraestructures i Serveis

Territori reforça diverses línies d’autobusos interurbans

Barcelona
GIRONA

L’Ajuntament s’adhereix a la Setmana Sense Soroll

GIRONA
Infraestructures i serveis

Territori avalua si és factible la connexió entre Sabadell i Castellar amb ferrocarrils

Sabadell
sant aniol de finestres

Nova ruta de bus fins a les Planes d’Hostoles els dies de mercat

sant aniol de finestres
girona

L’IEC premia les investigadores de la UdG Gemma Bartolí i Judit Pujol

BARCELONA
societat

Envien a judici els investigats d’apunyalar un noi per motius racistes

santa coloma de farners
SOCIETAT

La gelada afecta els cultius de fruita dolça de Ponent

Lleida
Informe d'AI

Amnistia alerta sobre el col·lapse del dret internacional

barcelona
societat

La Torre de Capdella vol recuperar el complex de Molinos

Torre de Capdella