Societat

Les ONG eleven a 37 els morts durant l’intent d’assalt massiu a la tanca fronterera de Melilla

Diverses entitats exigeixen una investigació independent

El president espanyol insisteix a defensar l’actuació de la policia marroquina tot i el mortífer balanç

Diverses ONG de defensa dels drets humans, entre les quals Amnistia Internacional, van reclamar ahir a les autoritats marroquines i espanyoles una investigació independent i exhaustiva sobre “els greus” i “preocupants” fets registrats a la tanca que separa el Marroc de Melilla, divendres, en què van morir 23 persones, segons fonts oficials marroquines. Una xifra que ahir diverses ONG elevaven a 37 i a més de setanta ferits. Unes xifres provisionals, ja que es tem que les víctimes siguin moltes més.

Caminant sense Fronteres va confirmar 37 víctimes i va denunciar que les víctimes d’aquest succés van “agonitzar durant hores sota la cruel mirada d’aquells que havien d’auxiliar-los i no ho van fer”, en al·lusió als agents de la policia marroquina. L’Associació Marroquina pels Drets Humans (AMDH) també va confirmar la xifra d’almenys 37 morts, tot i que les autoritats marroquines parlen de només 23. Va ser precisament aquesta associació que va compartir a la xarxa diversos vídeos en què es veuen desenes de persones amuntegades a terra, lligades amb les mans a l’esquena i immobilitzades sota la mirada d’un nombrós grup de policies mentre altres agents els llancen a sobre una altra persona.

Es tracta dels migrants que divendres van intentar sense èxit superar la tanca de Melilla, en el primer salt massiu des del canvi en les relacions entre Rabat i Madrid pel gir pro Marroc del govern de Pedro Sánchez en el Sàhara Occidental. “Advertim contra qualsevol intent d’ordenar el ràpid enterrament dels migrants subsaharians i sudanesos morts divendres sense l’obertura d’una investigació global, ràpida i seriosa per determinar responsabilitats”, va advertir l’ONG del país africà. Reclamació a la qual es va afegir l’Associació Pro Drets Humans d’Andalusia (APDH), mentre que l’associació Elín, una de les més actives a Ceuta en l’ajuda a migrants, va lamentar “la repressió violenta” exercida en l’intent de salt massiu. També la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) va assegurar que amb els “dramàtics” fets registrats divendres es demostra “un cop més l’ús indiscriminat de la violència per controlar les fronteres i gestionar les migracions.

“Integritat territorial”

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no ho veu així. Ahir va insistir a defensar l’actuació de la policia marroquina tot i el mortífer balanç i la duresa de les imatges dels vídeos difosos. “La gendarmeria marroquina va treballar amb les forces de seguretat de l’Estat per repel·lir aquest assalt violent. Si hi ha un responsable de tot el que sembla haver passat en aquella frontera són les màfies que trafiquen amb éssers humans”, va dir Sánchez, que va qualificar l’intent de salt de la tanca d’“assalt violent” i d’un “atac a la integritat territorial del nostre país d’una manera molt violenta”.

Crítiques a Sánchez

L’actitud de Sánchez també ha estat durament criticada pels seus socis de govern, Podem, que van exigir una investigació “immediata i independent” per part de la UE per esclarir el que havia passat, mentre que el líder d’un dels socis de legislatura, Iñigo Errejón, de Més País, va lamentar els fets i va considerar “horrible” que Sánchez lloï la policia marroquina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona