Societat

SOCIETAT

Augmenten un 50,3% les incidències registrades contra col·lectius LGTBI

L’Observatori contra l’Homofòbia (OCH) constanta que al juliol és quan se’n detecten més

L’Observatori contra l’Homofòbia (OCH) alerta de l’augment d’agressions contra dones trans i destaca la importància d’aprovar la llei estatal. “És una prioritat absoluta”, ha dit el president de l’entitat, Eugeni Rodríguez, a la roda de premsa per presentar l’informe sobre l’estat de l’LGTBI-fòbia a Catalunya. Segons l’OCH, el 2021 han experimentat un increment d’incidències registrades pel col·lectiu trans respecte l’any anterior. Concretament, s’han registrat 29 incidències patides per dones trans - 10 més que el 2020- i 8 d’homes trans -5 més-. Les dones trans representen el segon col·lectiu amb més incidències (el 12,3% del total), després del gai (70,3%).

L’informe també posa en evidència que el juliol passat va concentrar el 16,9% de les incidències contra el col·lectiu LGTBI de tot 2021.

Rodríguez ha destacat que és “important” que aquest dilluns el Consell de Ministres doni sortida a la llei trans. En aquest sentit, ha celebrat que “malgrat l’extrema dreta i l’odi hi hagi valentia política”. Amb tot, ha matisat que hi ha un parell d’elements que voldrien que s’incloguessin en la llei, que són les persones no binàries i les persones trans migrades.

El 2021 l’OCH ha registrat el nombre més gran d’incidències (284) del seu històric i representa un increment de 50,3% respecte de l’any anterior. En termes generals el col·lectiu d’homes gais continua sent el que més incidències reporta, arribant aquest any al 70,3%. Un punt que destaca de l’informe és precisament que el percentatge de les incidències registrades pel col·lectiu trans ha augmentat, sobretot en referència a les dones trans, igual que en el cas de persones no binàries o bisexuals i asexuals.

En el cas del col·lectiu trans la major part de les afectacions les han patit dones trans (12,3% d’incidències) versus els homes trans (3,4% d’incidències). Per l’OCH la diferència pot explicar-se per la major dificultat i menor oportunitat laboral per a les dones trans, més exposició a situacions d’assetjament i discriminació i més visibilitat corporal.

A continuació, s’han registrat 19 incidències de dones lesbianes (8,1%), seguit de 7 incidències de persones que s’identifiquen com a bisexuals (3%). A la categoria d’altres, hi ha 6 incidències distribuïdes entre les persones no binàries (4), heterosexuals (1) i asexuals (1). Finalment, aquest any 2021 també s’ha registrat 1 incidència del col·lectiu intersexual (0,4%).

Rodríguez ha valorat que l’augment generalitzat de les incidències té a veure, d’una banda, amb el fet que hi ha més coneixement del recurs de l’OCH i menys naturalització de les agressions. De l’altra, però, també té a veure amb el fet que hi ha més violència una extrema dreta que “la legitima”.

L’informe apunta que l’agressió verbal és el tipus de discriminació més registrat (28,5%), amb 81 casos. En segon lloc, les mostres d’odi i exaltació (17,6%), amb 50 incidències, seguides de les agressions físiques (17,3%), amb 49 casos, la majoria de les quals s’han produït a la via pública i en altres espais públics.

A continuació, les situacions d’assetjament i de tracte inadequat (13%), amb 37 incidències i les amenaces (8,5%), amb 23 incidències. Per últim, el dret d’admissió (2,1%), amb 6 incidències.

L’OCH també analitza en el seu informe la distribució de les incidències rebudes els diferents mesos de l’any. Amb l’anàlisi mensual es constata que el juliol passat va concentrar el 16,9% de les incidències contra el col·lectiu LGTBI de tot 2021. Això, segons ha explicat Cristian Carrer, coordinador tècnic de l’OCH, pot explicar-se perquè al juny se celebra l’orgull i hi ha més visibilitat i actes d’alliberament.

La gran majoria d’incidències s’han registrat els mesos de juliol, setembre i octubre (16,9%, 14,4% i 10,9% respectivament). També destaca que el 50,4% del total d’incidències ocorren en cap de setmana, quan els recursos són més minsos.

Davant d’aquestes dades i a les portes del mes de juliol, Eugeni Rodríguez ha demanat a les administracions comptar amb més recursos.”Els recursos son mínims i el cansament és màxim”, ha advertit.

Durant la roda de premsa, el president de l’OCH ha recordat que les dades de l’informe són les recollides per l’entitat i ha considerat que hi ha feina per fer per part de les administracions. D’una banda, ha celebrat la feina feta amb Interior i, de l’altra, ha lamentat que la conselleria d’Igualtat i Feminismes “no ha fet els deures”.

“És difícil que la persona sàpiga quin és l’itinerari possible per denunciar davant de l’administració”, s’ha queixat. Alhora, ha afirmat que els recursos que destina el departament són “ridículs” i ha demanat una campanya perquè es desplegui la llei 19/2020 i l’Organisme d’Igualtat de Tracte i No-discriminació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON