Societat

Obesitat disparada

El 50,1% dels catalans de 18 a 74 anys tenen excés de pes i el 14,8%, obesitat

El 45,9% dels infants d’entre 3 i 14 anys tenen un estil d’oci sedentari i s’estan dues hores diàries o més davant d’una pantalla

Augmenta la població catalana que es desplaça en bicicleta o a peu
Cau dràsticament el nombre d’infants exposats al fum del tabac a casa

El sobrepès i l’obesitat són un problema real a casa nostra. Ho constata l’Enquesta de Salut de Catalunya (Esca) amb les dades del 2021, que ahir van presentar el conseller de Salut, Josep Maria Argimon; la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, i la directora general de Planificació en Salut, Aina Plaza. De les dades de l’Esca es desprèn l’augment de l’excés de pes entre els infants i preocupa la tendència creixent de l’obesitat, especialment entre les nenes. Així, quatre de cada deu nens i nenes d’entre 6 i 12 anys tenen excés de pes (sobrepès o obesitat). Els nens tenen un percentatge superior a les nenes (46,7% versus 33,4%), si bé el 2021 s’observa una tendència creixent en els dos sexes.

El 14% de la població de 6 a 12 anys té obesitat i la tendència és augmentar, especialment entre les nenes, en què ha pujat 5 punts respecte al 2019. S’ha passat del 6,4% a l’11,8% el 2021. En nens ha pujat 2 punts respecte al 2019, quan se situava en el 13,8%. L’informe assenyala que el percentatge és més alt entre els infants amb progenitors de classe social menys afavorida i amb progenitors amb estudis primaris o sense estudis. En adults, es manté la tendència dels darrers anys, i les xifres són altes: la meitat de la població (50,1%) de 18 a 74 anys té excés de pes (el 35,3% té sobrepès i el 14,8%, obesitat).

El conseller Argimon va reconèixer ahir que combatre l’obesitat és una preocupació per al departament i va reivindicar que estan prenent mesures per pal·liar-ho. En aquest sentit, va recordar la recent contractació de 150 nutricionistes que s’incorporaran al llarg del 2022 a l’atenció primària i comunitària per millorar la salut nutricional de la ciutadania. El desplegament d’aquest nou perfil professional és una part del programa per a una alimentació saludable i per a la prevenció i abordatge relacionats amb l’atenció primària i comunitària.

El mes de maig passat, precisament, l’OMS va alertar que el sobrepès i l’obesitat han aconseguit proporcions “epidèmiques” a Europa i continuen creixent. Segons l’Organització Mundial de la Salut, el 59% dels adults tenen sobrepès o obesitat a Europa, així com gairebé un de cada tres nens.

La doctora Cabezas va assegurar que combatre l’obesitat “és un repte que, com a la majoria de països moderns, ens posa en una situació difícil”. Va assenyalar que un dels principals problemes és l’augment de l’oci sedentari.

Molt relacionat amb la obesitat, hi ha el consum de begudes ensucrades. Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (Esca) feta pública ahir, del 2016 al 2021, és a dir, en sis anys, el consum entre infants dels 3 als 14 anys ha baixat sis punts.

El 2016 un 11% dels nens i nenes d’aquestes franges n’eren consumidors diaris i ara s’ha baixat al 4,8%. En aquesta reducció, diu Salut, “ben segur que hi ha contribuït l’aprovació a Catalunya, l’any 2017, de l’impost sobre begudes ensucrades envasades per disminuir-ne el consum”. Salut va recordar ahir que Brussel·les ha citat l’impost català a les begudes ensucrades com un exemple d’èxit a la Unió Europea, en l’informe anual d’impostos del 2022 de la Comissió Europea. Entre els adults, el consum de begudes ensucrades s’ha mantingut estable, diu l’enquesta, que alerta que el 2021 el 16,8% de la població de 15 anys o més va consumir diàriament aquest tipus de begudes. En aquest sentit, el Departament de Salut va recordar ahir que “una llauna de refresc conté l’equivalent a nou terrossos de sucre”.

Massa pantalla

També relacionat amb l’obesitat hi ha el sedentarisme. En aquest sentit, l’enquesta confirma el que ja fa temps que se sap: que els infants passen massa estona davant les pantalles, ja siguin del televisor, del mòbil o de l’ordinador. Les dades fetes públiques ahir assenyalen que la meitat de la població d’entre 3 i 14 anys (45,9%) té un estil d’oci sedentari i s’està dues hores diàries o més davant d’una pantalla i que només el 31% d’infants practiquen oci actiu, fent esport o jugant a l’aire lliure. Els nens tenen un percentatge més alt (52,7%) que les nenes (38,6%). El 2021 s’observa una tendència creixent entre els nens i una tendència decreixent entre les nenes.

Més bicicleta

En canvi, Salut manté que creix la població que es desplaça en bicicleta o a peu, fet molt positiu per combatre, precisament, el sobrepès i l’obesitat. Segons l’enquesta feta pública ahir, el 36,6% de la població catalana major de 15 anys (el 40,2% de dones i el 32,9% d’homes) va en bicicleta habitualment. Això són tres punts més que el 2019.

Menys fum

També és una dada molt positiva el descens del nombre d’infants que estan en contacte diari amb el fum del tabac. Els fumadors cada cop són menys al nostre país i les dades del 2021 asseguren que l’exposició al fum ambiental del tabac a la llar s’ha reduït any rere any des del 2011. Així, el 2011 el 22,9% dels infants de 0 a 14 anys convivia amb alguna persona que fumava dins la llar, mentre que el percentatge ha baixat fins al 8,6% el 2021.El consum de risc d’alcohol preocupa, però l’Esca constata que el 2021 va baixar una mica en relació amb el punt àlgid de la pandèmia entre la població major de 15 anys.

Així, mentre que el 2020 –coincidint amb l’inici de la pandèmia– la tendència va ser augmentar, el 2021 va decréixer i es va tornar als valors dels anys anteriors, però més lentament entre els homes. Així, la prevalença del consum de risc d’alcohol entre la població de 15 anys o més és del 4,9% (7,7% en homes i 2,2% en dones).

També relacionat directament amb la pandèmia, hi havia el malestar emocional de la població i l’augment de les malalties mentals. L’enquesta de salut en aquest sentit ha constat que el 2021 el malestar emocional va baixar entre els homes, si bé entre les dones es va mantenir. Mentre que el 2019 el 22,2% dels homes tenien malestar emocional, el percentatge va baixar fins al 17% el 2021. En les dones, s’ha passat del 30,1% el 2019 al 27,9% el 2021.

L’estudi de l’Esca que va presentar ahir el Departament de Salut s’ha fet a una mostra de 4.827 persones no institucionalitzades (1.258 persones menors de 15 anys), de les quals 2.388 són homes i 2.439, dones.

LES XIFRES

16,8
per cent
de la població de 15 anys o més va consumir diàriament begudes ensucrades durant el 2021.
36,6
per cent
de la població major de 15 anys (el 40,2% de dones i el 32,9% d’homes) va en bicicleta habitualment.
Proves programades

Les dones, molt aplicades en els cribratges

Pel que fa als programes de cribratge, l’enquesta que va presentar ahir el conseller de Salut mostra que el seguiment es manté a nivells alts, especialment en el programa de detecció precoç de càncer de mama: nou de cada deu dones de 50 a 69 anys es fan una mamografia de manera periòdica. També es manté a nivell alt la citologia vaginal: el 71,4% de dones de 25 a 64 anys se’n fa una de manera periòdica. I, finalment, el 60,2% de la població de 50 a 69 anys s’ha fet alguna vegada una prova de sang oculta en femta amb finalitats preventives. Es tracta d’un creixement sostingut des del 2015, quan es va estendre el programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte a tot Catalunya.

El programa de detecció precoç de càncer de mama va registrar el 2020, durant l’etapa més dura de la covid, un retard que el Departament de Salut va anar solucionant i recuperant al llarg del 2021. El 2020 no es van poder enviar un 38% de les invitacions del cribratge de càncer de còlon ni un 30% per al de mama, sobretot per la primera onada de la pandèmia, quan es van interrompre els programes més de quatre mesos. Aquell primer moment, el març del 2020, va convertir els centres sanitaris en pràcticament monogràfics de la covid-19 i, entre altres suspensions, es van aturar els cribratges del càncer de mama i de còlon i recte, dirigits a persones d’entre 50 i 69 anys amb l’objectiu de detectar de manera precoç aquestes malalties. Avui el programa ja s’ha recuperat.

Una altra dada destacada de l’enquesta és que el consum de medicaments amb prescripció mèdica ha baixat 4 punts entre els homes respecte al 2019, mentre que entre les dones es manté estable. Les dones fan un consum de fàrmacs més elevat, però es manté estable. Segons les dades extretes de l’enquesta, el 59,4% de les dones i el 46,2% dels homes de 15 anys o més van prendre algun medicament amb prescripció mèdica en els darrers quinze dies abans de ser enquestats.

Pública o privada

Cau el nombre de persones amb doble cobertura

El percentatge de catalans que tenen una mútua de salut privada, i, per tant, doble cobertura sanitària, trenca la tendència alcista que hi havia fins ara i va baixar fins al 28,7% el 2021, un any en què més del 70% dels ciutadans van usar més freqüentment els serveis públics. La doble cobertura no havia deixat de pujar des del 2014, i el 2019 estava en el 28,8% de la població, abans de pujar el 2020 fins al pic del 32,3% i, posteriorment, tornar a baixar el 2021 al 28,7%. “És una dada bona el fet que trenquem aquesta tendència, perquè baixem tres punts i ens posem al nivell del 2019, i encara hem de treballar per continuar baixant i arribar a nivells del 2013, quan estava a l’entorn del 25%”, va destacar ahir el conseller Argimon, que va dir que “la salut ha d’estar en totes les polítiques i no només al Departament de Salut”. L’Enquesta de Salut de Catalunya (Esca) constata que més del 70% dels catalans declaren haver utilitzat més freqüentment els serveis sanitaris públics durant el 2021, tres punts més que el 2020, i el 90% dels quals n’estan satisfets. L’Esca també detalla que gairebé el 80% dels catalans fan una valoració positiva del seu estat de salut. El percentatge és superior en els homes (83,1%) que en les dones (75,1%), i entre les persones de classe social més afavorida i amb estudis universitaris. Entre les persones que tenen estudis primaris o que no en tenen s’arriba a 12 punts de diferència de percentatge entre els homes (63,6%) i les dones (51,5%). També cal destacar que vuit de cada deu nens i nenes d’entre 8 i 14 anys tenen una bona qualitat de vida relacionada amb la salut. S’ha passat del 79% dels infants d’aquesta franja d’edat amb bona qualitat de vida el 2019, al 83% el 2021, amb un creixement especial entre els nens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SEGURETAT

Col·locaran 575 sensors de risc químic a l’entorn petroquímic de Tarragona

TARRAGONA

L’oposició força un ple per tractar les suposades irregularitats d’un regidor

lloret de mar

Portbou suspèn el pagament de factures a Endesa després d’un tall elèctric al municipi

PORTBOU

Llum verda a les connexions de la C-65 amb el futur Hospital Trueta

girona
Medi ambient

La Paeria apostarà per aplicar la ZBE en un 10% del sòl urbà residencial en una fase inicial

Lleida
educació

El personal d’atenció educativa fa vaga per demanar la reclassificació professional

barcelona

Es comença el tractament contra els mosquits a 3.000 embornals

figueres

La Diputació destinarà 10 milions als consells comarcals fins el 2027

BARCELONA
societat

La URV estudia amb les colles com adaptar les diades castelleres al canvi climàtic

Tarragona