Societat

El barri Gòtic no vol esdevenir un parc temàtic

El decret que regula per quins carrers poden passar els grups de turistes aixeca les crítiques entre veïns i guies

Els professionals diuen que banalitza el sector i els habitants del barri se senten com en un escenari buit de vida

Els circuits poden alleujar el trànsit en algun moment, però no són la solució Martí Cusó Portaveu Veïns del Gòtic

El barri Gòtic de Barcelona és una olla de pressió. Una vegada totalment recuperat el ritme d’arribada de turistes després de la pandèmia, han reaparegut els problemes que la saturació de visitants comporta. I la ciutat encara està buscant, des de fa anys, la manera de gestionar aquest èxit turístic, mantenint el difícil equilibri entre garantir la qualitat de vida per als habitants, el negoci per als comerciants i la correcció laboral per als professionals del sector.

L’abril passat, el ple de Barcelona aprovava impulsar un pla d’estiu en vista de la reactivació de l’activitat turística “massiva”. El text aprovat instava a adoptar “el màxim nombre de mesures per gestionar el turisme massiu” i citava, entre d’altres, promocionar nous recursos i rutes turístiques en diversos districtes de la ciutat per tal de descongestionar Ciutat Vella i l’Eixample. Un altre punt del pla fixava programar la posada en marxa dels grups de treball dels espais de gran afluència (EGA) per desplegar accions vinculades a la mobilitat i la gestió de fluxos.

Aquesta setmana, després d’un període d’al·legacions, entrarà en vigor el decret que regula l’activitat dels guies turístics a la ciutat, sobretot a Ciutat Vella. La normativa preveu sancions de 1.500 a 3.000 euros als guies que no respectin la normativa.

En teoria, el decret es basa en el decàleg de bones pràctiques que les associacions de guies professionals van signar amb l’Ajuntament, en què s’acceptava, per exemple, que els grups amb guia fossin d’un màxim de trenta persones, i de quinze a Ciutat Vella. D’altra banda, es regulava l’ús d’altaveu i es recomanava l’ús d’auriculars connectats a un emissor portat pel guia.

Uns dies després de la signatura del decàleg, l’Ajuntament va anunciar la publicació del decret, que també estableix un sentit únic de circulació per alguns espais on s’ha considerat necessari intervenir per prioritzar els usos veïnals, i harmonitzar l’activitat d’aquests guies amb la vida quotidiana dels veïns.

Veïns i guies, en contra

Des de les dues associacions de guies turístics certificats, s’ha coincidit a lamentar que el decret no reculli les bases que es van pactar en el decàleg i que, en canvi, prevegi penalitzar usos dels quals no es va parlar durant les converses per al decàleg. Un dels exemples més clars d’aquest desajustament són precisament els circuits predeterminats o els carrers en què estarà prohibit circular en una o en una altra direcció si es dirigeix un grup de turistes. Segons les associacions, aquesta possibilitat es va preveure informalment, com a mesura extrema. El fet que ara, a més, la possibilitat de no respectar aquesta mesura pugui suposar alguna sanció no els satisfà en absolut. Hi afegeixen, també, que aquesta decisió pot contribuir a banalitzar el producte, ja que, en cas de voler fer visites més concretes, sobre arquitectura o història, els itineraris marcats ho faran impossible. Per les dues associacions, una de les solucions per esponjar el pas de turistes és facilitar més parades d’autobusos amb turistes a la part mitjana de la ciutat. Actualment, els busos poden estacionar a Arc de Triomf, Correus de Laietana i la muralla. Aleshores, els grups de visitants han de recórrer tot el nucli antic per arribar a la plaça Catalunya o a la Pedrera, fet que fa augmentar considerablement la presència de vianants a la zona.

El decret, i la possibilitat de regular el pas de vianant, locals o turistes, no satisfà tampoc els veïns del Gòtic, que adverteixen del perill que el barri esdevingui un gran escenari, un parc temàtic, amb circuits marcats, comerç tematitzat i altres incomoditats que impedeixin portar una vida normal. Pel representant de l’Associació de Veïns del Gòtic, Martí Cusó, la mesura no serveix per a res, ja que no afronta els problemes reals de la saturació turística: “No hem de pensar per on deixem i per on no deixem passar els nombrosos grups que arriben; el que hem de pensar és com podem fer decréixer aquest nombre fins a arribar a un equilibri”, explica Cusó, que critica que l’Ajuntament no els hagi consultat a l’hora d’elaborar aquesta i altres mesures: “Cal un òrgan participatiu de totes les parts implicades per parlar de com podem fer decréixer aquesta dependència que tenim del turisme”, adverteix.

Des de l’Associació Amics de la Rambla, un dels eixos fronterers del Gòtic, i que també viu la pressió turística, es considera que la solució és una millor gestió del turisme, més que no pas una reducció dràstica de la presència de visitants. El seu gerent, Xavier Masip, recorda que, precisament perquè l’entitat engloba tant comerciants com veïns i particulars interessats en la preservació del patrimoni, consideren que calen grans consensos per aconseguir un equilibri entre totes les parts i coincideixen amb els altres sectors consultats que mesures d’aquest tipus poden ser una solució temporal, però que no resolen ni de bon tros el debat.

LA FRASE

Els circuits poden alleujar el trànsit en algun moment, però no són la solució
Martí Cusó
Portaveu Veïns del Gòtic


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llengua

Recurs al TC de les famílies de l’escola de Canet reclamant que se’ls garanteixi l’immersió

barcelona
salut

Salut incorpora la prova de detecció del virus del papil·loma humà al Barcelonès Nord i Maresme i al Vallès Oriental

BARCELONA
infraestructures

L’estació del Nord de Barcelona es remodela i queda tota a planta baixa

barcelona
Serveis

Reforcen la cobertura 5G al litoral de Barcelona coincidint amb la Copa Amèrica

BARCELONA

Un marcador diferencia entre celiaquia i sensibilitat al gluten

Terrassa
SOCIETAT

L’ACA estudiarà com reduir el risc d’inundació del Monestir de Montserrat

Monistrol de Montserrat
ECONOMIA

Màxim recàrrec turístic a partir d’octubre: 4 euros per persona i nit

BARCELONA

Un estudi vincula mala salut i deteriorament emocional durant la pandèmia

GIRONA
salut

La barreja d’esport i música, per lluitar contra l’estigma de les malalties mentals, aterra al Berguedà

Olvan