Societat
L’últim maldecap de mossèn Ballarín
El poble de Gósol convertirà en cartró pedra la figura dels dos capellans més coneguts de Catalunya
L’entitat que impulsa la iniciativa encara no ha pogut cobrir els 3.000 euros que val construir les figures
Demà es fa un concert per recaptar diners
Un concert demà a l’era de la casa on va fer estada Picasso a Gósol servirà per recollir diners per a la figura
Hi ha un motiu de sobres per posar rumb al Berguedà i pujar demà fins a Gósol: buscar l’ombra del Cadí, el ruixat de mitja tarda, la fresca del capvespre i, de nit, un llençol per dormir tapats en plena canícula estiuenca. N’hi ha un altre: poder trepitjar l’era de Cal Tampanada, la casa on el jove Picasso va fer estada l’any 1906, i escoltar l’actuació d’un duet que hi interpretarà un repertori de música clàssica.
El concert és una de les múltiples activitats que durant les últimes setmanes està organitzant l’Associació Mossèn Ballarín amb l’objectiu de recollir fons per finançar la construcció de dos capgrossos, el del mateix mossèn Ballarín i el del rector del poble, Ramon Anglerill, que va inspirar la figura literària del cèlebre mossèn Tronxo. Les dues peces de cartró pedra tenen un pressupost global de 3.000 euros i, tot i els esforços de l’entitat, “encara ens falten molts cèntims”, reconeix Gemma Arnau, una de les impulsores de la iniciativa.
Gósol ho va ser tot en la vida de mossèn Ballarín. Allí hi té un carrer dedicat i allí va voler ser enterrat. L’estima era i és mútua, tant que la primera idea de l’associació que porta el nom del religiós va ser fer una escultura reproduint la seva imatge i encarar-la a les muntanyes que ell més estimava. “Volíem que quedés constància de la seva figura”, explica la Gemma. Però aquesta primera idea no va arribar a bon port perquè en saber el pressupost de l’escultura es va passar a un pla B, el del capgròs, que no deixa de ser una escultura en moviment del personatge.
A Gósol ja en tenen, de capgrossos, però són figures de cartró que no representen cap persona concreta, sinó personatges genèrics. La idea de fer els mossens Ballarín i Tronxo forma part d’un projecte més ampli de fer quatre figures noves. Les altres dues seran personatges femenins que representaran les àvies del poble, “tan importants a cada casa”, subratlla la Gemma, i altres personatges tan tradicionals com importants en la vida d’un poble, com la dona que fa el pa o la que va a la font.
Les figures de cartró pedra les fabrica el taller Casserras, a Solsona, i si tot va segons el previst, seran presentades el dia 15 d’aquest mes, festa major de Gósol, i el 18 ja faran la primera passejada per la vila en una cercavila.
De moment, només s’han encarregat els dos caps dels mossens perquè el pressupost és difícil d’assumir per a aquesta modesta entitat creada amb la finalitat de preservar els Pastorets que va escriure Ballarín. Fins i tot, es va demanar una subvenció a la Diputació de Barcelona, però sembla que per ampliar l’imaginari de capgrossos del país, i aprofundir en els elements de cultura popular, no hi ha diners i l’ajuda els va ser denegada. Si finalment els capgrossos seran una realitat és perquè els membres de la junta de l’entitat s’han rascat la butxaca per avançar els diners. Així doncs, ara toca passar el plateret, com es fa també a les misses, i amb el concert que es fa avui a les set de la tarda es pretén recollir fons, com ja es va fer amb un vermut fa uns dies, i també es demanaran diners el dia de la cercavila.