Societat

Barcelona perd població mentre s’envelleix i torna a una natalitat del 1939

Les dades del padró a 1 de gener del 2022 indiquen que a la capital del país hi viuen 1.639.981 persones

A la ciutat, hi conviuen 176 nacionalitats diferents

La pandèmia i la ciutadania que fa maletes per marxar a viure a un altre lloc han provocat que, per segon any consecutiu, la població de Barcelona hagi perdut habitants amb relació a l’any anterior. El mapa demogràfic de la capital del país es completa amb un escenari d’envelliment progressiu de la població, amb una mitjana d’edat de 44,2 anys, i una natalitat reduïda que se situa als mateixos nivells que l’any que va acabar la Guerra Civil, el 1939.

Segons les dades del padró municipal, a data d’1 de gener del 2022 a la ciutat hi vivien 1.639.981 persones, dada que suposa una davallada de l’1,2% amb relació a l’any 2020. Es tracta de dos anys, el 2020 i el 2021, amb una mortalitat excepcional per culpa de la pandèmia del coronavirus, si bé en el primer dels dos hi va haver més defuncions.

La pèrdua de població s’explica, primer, pel fet que durant el 2021 la ciutat va tenir 11.510 altes per naixement i 15.575 baixes per defunció. En el capítol de les morts, la majoria són dones. A aquest saldo negatiu de poc més de 4.000 persones, cal afegir-hi els moviments migratoris i el saldo administratiu que situa la pèrdua de població en 16.000 persones.

Un dels elements que criden l’atenció és la dada de la natalitat, que és tan baixa que se situa en els mateixos paràmetres que en els temps de penúria immediatament posteriors a la finalització de la Guerra Civil. La caiguda de la natalitat ja era tendència abans de la pandèmia i durant aquesta s’ha intensificat.

Aquestes circumstàncies fan que la ciutadania de Barcelona s’estigui envellint. En el segment de més edat, la longevitat es va consolidant i ja hi ha 931 persones que han arribat als 100 anys, majoritàriament dones.

La ciutat s’està convertint en un lloc d’acollida, cada cop més, si ja no ho ha estat prou històricament. D’aquesta manera, ja són majoria els barcelonins que han nascut fora de Barcelona. A la ciutat cada cop hi ha més estrangers i avui hi conviuen persones de 176 nacionalitats diferents. Entre els estrangers, destaca la comunitat italiana, seguida de la del Pakistan i la Xina. El cas dels italians s’explica pel gran nombre d’argentins que tenen la doble nacionalitat i que viuen a Barcelona.

A la ciutat hi ha 662.833 llars amb 220.000 d’unipersonals.

Sofia regna a la ciutat de les Mercès i les Eulàlies

Els noms són modes i l’actual arracona la tradició i el santoral oficial de la ciutat per imposar-ne de nous. D’aquesta manera, entre els noms preferits que es posen als nounats a la capital del país no hi ha ni la patrona, Mercè; ni la patrona destronada, Eulàlia; ni tampoc el patró del país, Jordi; ni altres noms nostrats com ara Joan i Josep; ni el sant que senyoreja una de les esglésies més antigues de la ciutat, Just, i que ahir celebrava la seva onomàstica. Tot ha canviat i ara com ara els noms que amb més freqüència es registren entre les nenes acabades de néixer a Barcelona són Sofia, Emma, Martina, Olívia, Júlia, Lucía, Mia, Ona, Laia i Aina. En el capítol dels nens mana Pol, seguit de Mateo, Marc, Bruno, Èric, Leo, Pau, Àlex, Nil i Jan. En canvi, en l’àmbit general, els noms més freqüents dels empadronats són Montserrat, Marta, Núria i Carme, Antoni, Josep, Jordi, David i Manuel. L’edat mitjana dels barcelonins és de 44,2 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona