Societat

Els carrers de Gràcia es transformen amb els preparatius per una Festa Major prepandèmica

Els carrers del barri de Gràcia comencen a respirar Festa Major, i els preparatius dels tradicionals guarnits tenen enguany un sentit especial després de dos estius sense concurs i amb restriccions de tota mena. La pandèmia sembla enterrada i les ganes de tornar a l’essència de la festa es palpa en el frenesí dels veïns, que aquests dies ultimen els guarnits als seus locals i comencen ja a instal·lar-los a l’exterior. Després del parèntesi obligat ha costat arrencar, admeten a l’ACN des d’alguns carrers, però les crides d’última hora funcionen i esperen enllestir per la data assenyalada del dia 15 d’agost. Ningú dubta que serà una Festa Major massiva, com les d’abans, i es reiteren les crides al civisme i a gaudir de la festa de dia.

La Festa Major de Gràcia recupera la normalitat i el format d’abans de la pandèmia amb una programació que inclou més de 900 activitats entre el 15 i el 21 d’agost i 23 carrers guarnits. A més, les places del barri reprenen el seu paper festiu amb els nous espais a Bailèn i les places del Sol, Diamant, Dones del 36 i Joanic. La Plaça del Sol oferirà una programació per part de l’Associació Cultural Tram, que gestiona el Centre Artesà Tradicionàrius; la Plaça de les Dones del 36, una programació en clau de gènere amb les aportacions del Consell de Dones i de les Minerva i enguany la programació s’allarga passa de tres a cinc dies. Al Carrer Bailèn hi actuaran Damaris Gelabert, Lildami i Maria Jaume.

Aquest ambient de represa ja es comença a palpar sobretot als carrers que participen al concurs, amb una important activitat aquests darrers dies que s’intensificarà encara més d’aquí al dia 15, que és quan els guarnits han d’estar enllestits.

Sense restriccions d’aforament ni de mobilitat, amb la possibilitat de tornar a programar les activitats que es vulgui i, sobretot, la recuperació dels guarnits tant en alçada com a nivell de carrer, es preveuen un ambient i unes decoracions com les d’abans. Això sí, a alguns els ha costat més del normal engegar motors, en part perquè no fa tants mesos que es va confirmar que es podria celebrar la festa amb normalitat, i en part perquè després de dos anys de treva costa més mobilitzar la gent que col·labora.

“Tornar a ser el que som”

Al tram de ’dalt’ del carrer Fraternitat, on encara queda molta feina per fer, la Yolanda Muñoz celebra més que el retorn a la normalitat, el retorn “a ser el que som”. Entusiasta, expressa a l’ACN com es nota que enguany hi ha ganes renovades, més voluntariat, “ànims, abraçades i petons”.

Coincideix amb Laia Miller, veïna de la comissió de festes del carrer Tordera, que s’espera una edició de la Festa Major massiva com ho era fins l’any 2020. Totes dues aposten per una festa que sigui més familiar i diürna, però assumeixen que molts visiten el barri de nit i amb ganes de gresca. “S’espera gent, ens ho han dit, i intentarem controlar-ho com puguem”, diu Muñoz.

De la seva banda, Manel Rodés de Verdi ’del Mig’ no sembla preocupat per la massificació (sí pel vandalisme) i convida tothom a gaudir dels guarnits dels carrers, que són, diu, allò que diferencia Gràcia d’altres festes majors. A més, celebra que la Fundació de la festa proporcioni enguany un guarda de seguretat a cada carrer guarnit a partir de les tres de la matinada per evitar destrosses durant la nit.

En ple muntatge d’una decoració que gira al voltant de l’univers d’’El Quixot’, Rodés diu a l’ACN que estan molt il·lusionats de poder tornar a fer un guarnit “com volien”, sense limitacions. I, en concret, celebra que han recuperat la temàtica que tenien prevista per l’any 2020, quan va esclatar la pandèmia.

Carla Carbonell, pregonera

L’expresidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell, és la pregonera de la Festa Major de Gràcia 2022. Carbonell obrirà la festa amb la lectura del pregó des de la balconada de la seu del Districte de Gràcia, el 14 d’agost a la tarda. Carbonell, estretament lligada a la Festa Major de Gràcia primer com a representant del carrer de Joan Blanques de baix de tot, i posteriorment com a presidenta de la Fundació, ha estat la primera dona presidenta de l’entitat i va exercir aquest càrrec durant 8 anys, des d’abril de 2014.

El 15 d’agost com es tradicional se celebrarà des de la plaça de la Vila la cercavila de Matí de Festa Major amb la participació de la Colla dels Geganters de Gràcia, Trabucaires de Gràcia, Colla de Bastoners de Gràcia, Castellers de la Vila de Gràcia, Colla Vella de Diables de Gràcia, Drac de Gràcia, Atzeries, La Diabòlica de Gràcia, La Malèfica del Coll i l’Àliga de Gràcia. Pel que fa a les Diades castelleres, aquestes tindran lloc el 19 i 20 d’agost. També hi haurà programació festiva a equipaments de Gràcia com la Biblioteca Vila de Gràcia, l’Ateneu de Fabricació i el Punt Verd Tabuenca.

Per altra banda, la Festa de Gràcia vol tornar a ser “una festa segura i feminista, una festa lliure d’agressions sexistes, treballant la prevenció i amb la inclusió del punt lila a la plaça Revolució, que oferirà assessorament, informació i suport per fer front a possibles situacions d’abús o agressió masclistes i LGTBI-fòbiques”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona