Societat

Barcelona atén més d’11.000 emigrants i refugiats durant el primer semestre

L’increment més destacat per nacionalitats ha estat entre les persones ucraïneses

El Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats de Barcelona (SAIER) ha atès un total d’11.430 persones durant el primer semestre del 2022, un 11% més que el mateix període de l’any passat. Les activitats realitzades pel SAIER han crescut un 70% respecte a l’any anterior. L’increment més destacat per nacionalitats ha estat entre les persones ucraïneses, un 530% més. La majoria de persones ateses segueixen sent d’Amèrica del Sud (53%; 47% el 2021), mentre que el 19% són d’Europa; el 12% d’Àfrica: el 10% d’Amèrica Central; el 5% d’Àsia i l’1% d’Amèrica del Nord. L’esclat de la guerra a Ucraïna ha revertit el pes dels continents respecte a altres anys.

Per exemple, el primer semestre de l’any passat, el segon grup més nombrós de persones ateses després de les persones d’Amèrica Llatina van ser els ciutadans d’Àfrica (18%), seguits dels d’Amèrica Central (15%), Europa (10%), Àsia (9%) i Amèrica del Nord (1%).

Pel que fa a la situació administrativa de les persones que han accedit als serveis del SAIER, un 71% es trobaven en situació irregular; un 13% en situació regular; un 14% sense registre i un 2% en irregularitat sobrevinguda.

Destaca també l’augment de persones procedents del Perú, país que se situa al capdavant dels països de procedència de les persones immigrades amb una pujada del 53% respecte al primer semestre del 2021 i amb un augment del 71% de les persones sol·licitants de protecció internacional.D’aquestes dades es desprèn que ha tornat a incrementar-se de forma considerable el nombre de persones ateses en situació administrativa ‘en tràmit’, les quals responen a un major nombre de persones sol·licitants de protecció internacional. D’acord amb la reobertura de fronteres després de l’impacte més dur de la pandèmia de la covid, torna a augmentar el percentatge de persones que han arribat en aquests tres últims anys.

En referència amb la protecció internacional, les persones ateses amb aquest perfil ascendeixen un 56% més en comparació amb el 2021. Destaca, a banda, de l’augment del 993% de persones procedents d’Ucraïna, l’increment del 168% de persones procedents del Marroc sol·licitants d’asil.

Respecte a l’any d’arribada a Barcelona, la gran majoria de persones ateses s’han establert a la ciutat en els darrers tres anys (un 67%, respecte al 58% del 2021) i una altra part important (un 11% respecte a un 20% del 2021) ho ha fet entre els tres i sis anys anteriors.

La informació d’acollida, majoritària al servei

L’evolució de les persones ateses i activitats realitzades durant els últims deu anys permet apreciar un creixement de les persones usuàries, des de les 5.932 fins a les 11.430 d’aquest any, i de les activitats, des de les 18.599 fins a les més de 52.000 d’aquest any. Les activitats realitzades -entrevistes, informacions, orientacions i derivacions- han crescut un 70% respecte a l’any anterior i un 41% en comparació amb el 2018.

La majoria de les activitats realitzades, 54%, han estat informació d’acollida (62% el 2021). Els altres serveis han estat atenció social per part de la Creu Roja; l’assistència a tràmits d’estrangeria CITE; l’assistència jurídica de protecció internacional; l’assistència jurídica d’estrangeria a l’ICAB (10%); l’assistència a l’homologació de formació i feina (10%) i cursos de català (1%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona