Societat

Mobilització europea per l’incendi al sud de Bordeus

El foc crema unes 7.400 hectàrees, un mes després que un altre de declarat a prop en devastés 14.000

Les flames han obligat a evacuar 10.000 persones i han destruït més d’una desena de propietats

El govern francès s’ha vist obligat a activar el mecanisme de protecció civil europeu i demanar ajuda a altres països davant l’amplada dels incendis al territori i, concretament, el d’Aquitània.

Ahir al vespre, aquest foc al sud de Bordeus ja havia cremat 7.400 hectàrees, després que fa un mes un altre al costat en destruís 14.000. De fet, es tracta de la continuació del de Landiràs, que no s’havia apagat del tot i que s’ha traslladat cap a l’oest, a la zona d’Ostens. Declarat dimarts passat, ha fet evacuar 10.000 persones, ha destruït disset cases i manté tancada una part de l’autopista A63 de la costa atlàntica francesa a causa del fum.

La Comissió Europea va informar que, en resposta a aquesta petició, enviava quatre avions Canadair estacionats a Grècia i Suècia per apagar focs. I hi afegia que equips de bombers de Dinamarca, Polònia, Àustria i Romania anirien a ajudar els francesos. El president francès, Emmanuel Macron, en una piulada, hi posava també Alemanya, que ahir mateix anunciava l’arribada de 64 agents i 24 vehicles. “Itàlia continua sent solidària amb França”, escrivia alhora Macron sobre altres bombarders d’aigua enviats en socors.

Sobre el terreny, en aquesta zona al voltant del parc de les Landes, hi treballaven ahir 1.100 bombers, ajudats de militars, i els avions i helicòpters d’aigua disponibles. L’A63, en el tram fins a Baiona, s’havia reobert, però es continuava desviant els camions a la frontera d’Irun cap a altres autopistes més a l’est. “Les condicions són particularment difícils” a causa de les altes temperatures, que “s’han de mantenir fins dissabte i conjugar-se amb un aire molt sec”, comunicava la prefectura de la Gironda, que recordava que “el foc del juliol no s’havia apagat mai i havia quedat enterrat en la torba”.

En aquest sentit, la primera ministra, Élisabeth Borne, que ahir va interrompre les vacances per visitar la zona acompanyada del ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, va declarar que “atesa la brutalitat de la represa del foc, es pot sospitar que hi ha una intervenció criminal, en espera de les investigacions”.

Desajustament climàtic

Borne va anunciar, al seu torn, tota una sèrie de mesures per combatre aquests incendis, que va atribuir, a nivell general, “al desajustament climàtic”. Entre aquestes accions, una nova llei de seguretat civil, una replantació selectiva dels boscos i un pla per fer front als actual episodis de canícula.

Simultàniament, a França hi ha ara vuit incendis i aquest any ja s’hi han cremat 50.000 hectàrees, segons els satèl·lits europeus, i en zones abans menys propícies com la d’Aquitània.

LA FRASE

La solidaritat europea està en marxa
Emmanuel Macron
president francès

LA XIFRA

50.000
hectàrees
són les cremades a l’Estat francès aquest any, segons dades de satèl·lits europeus.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona