Societat

Mazinger deixa el Japó per l'Alt Camp

Fa trenta anys que els veïns reclamen sense èxit als promotors que s'asfaltin els carrers

Mazinger Z no només s'ocupava de salvar el món als anys setanta. També venia parcel·les a la urbanització Mas del Plata. Els promotors del complex van creure que la popularitat del robot despatxaria solars com xurros i en van encarregar una espectacular rèplica, de més de deu metres d'alçària, que encara avui alça els punys entre els pins. A l'hora de la veritat, el reclam no va funcionar com s'esperava i, com en tants altres casos, els promotors van abandonar els nous propietaris a la seva sort. Trenta anys després, els veïns del Mazinger encara batallen perquè els asfaltin els carrers.

El Mazinger de Cabra del Camp no està fet de japanium, sinó de fibra de vidre, i no és una creació del doctor Kabuto per salvar la humanitat, sinó un encàrrec de la societat promotora de Mas del Plata, que amb la fal·lera d'atreure clientela familiar també va procurar-se personatges de la sèrie Marco, avui desapareguts. En aquells anys els promotors muntaven excursions promocionals que acabaven als peus del Mazinger.

Sol, immòbil durant tots aquests anys, el robot ha perdut la majoria dels poders, però manté intacte el seu magnetisme. De fet, grups de nostàlgics peregrinen els cap de setmana a Mas del Plata per homenatjar-lo. La discreció de l'emplaçament ha preservat la figura en bon estat durant dècades, si bé últimament els brètols l'han atacat amb esprais. Anys enrere unes escales interiors permetien pujar fins al cap del robot i sentir-se el pilot Koji Kabuto, però el perill d'accidents va fer que els veïns tapiessin l'accés. Va ser una de les obres, potser la menys important, d'una llista inacabable que han hagut d'assumir els veïns de la urbanització des que els promotors es van esfumar i van deixar a mig fer alguns dels serveis promesos.

Dels disset quilòmetres de carrers que hi ha a la urbanització la promotora només en va asfaltar el principal. La majoria dels vials continuen igual que aleshores, perquè l'atomització de propietaris (hi ha 940 parcel·les) ha fet molt difícil posar d'acord a tothom. Va fracassar, en aquest sentit, la formació d'una junta de compensació per fer totes les actuacions. I, com altres urbanitzacions privades en situació semblant, l'Ajuntament va ser la primera porta on trucaven els veïns. Dels 944 habitants de Cabra del Camp, la meitat estan empadronats a Mas del Plata.

"L'Ajuntament també n'és responsable. La urbanització és privada, però bé que cobra les llicències d'obres", afirma Maria Carvallo, presidenta de l'associació de propietaris. La pressió veïnal va fer que el consistori assumís fa quatre anys la redacció d'un pla de condicionament de la zona. És molt ambiciós i inclou asfaltar els carrers i refer el clavegueram, amb un cost inicial d'uns nou milions (a pagar entre 9.000 i 12.000 euros per parcel·la). Mentre que el retard de les obres fa recelar els veïns, que amenacen amb ultimàtums, l'alcalde, Andreu Ferrer, està disposat a tirar endavant les actuacions, però no accepta més pressions. "El projecte costarà molts més diners del que es preveu, perquè hi havia coses que no s'havien previst, com ara la xarxa de recollida pluvial que exigeix l'ACA", explica, alhora que admet que la complexitat de l'obra supera la capacitat municipal. L'Ajuntament vol assegurar la viabilitat jurídica del projecte i no descarta fraccionar les actuacions.

"El Mazinger és el protector del barri, però llàstima que només servís per destruir. Ens hauria ajudat a refer la urbanització", ironitza José, que passeja cada dia per la zona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.