Societat

Societat

Vivències d’una travessa

El periodista i escriptor Daniel Romaní recorre la costa catalana des del delta de l’Ebre al cap de Creus en un patí de vela, una embarcació creada al país

De la travessa n’ha sortit un llibre amb il·lustracions publicat per Viena Edicions

“La idea original no era fer un llibre, però el vaig fer amb el que enviava a un grup de Whatsapp”

Durant els mesos d’estiu, qui més qui menys recupera aficions oblidades en la rutina o utilitza els dies de vacances per fer quelcom que fins llavors només era una idea, de vegades, esbojarrada. El periodista i escriptor Daniel Romaní així ho va fer durant onze dies del juliol del 2021, quan va fer una travessa entre el delta de l’Ebre i el cap de Creus en patí de vela, una petita embarcació propulsada per la força del vent inventada a Catalunya ara fa 100 anys. “Va ser un viatge bastant improvisat. No era un somni d’infantesa ni res d’això. Simplement, em venia de gust fer-ho”, explica Romaní, que hi afegeix: “De jove, havia tingut molta experiència amb la vela: havia fet regates i inclús de monitor. Per això el llenguatge de la vela m’era molt familiar.”

La travessa es va dividir en onze etapes diferents, i totes començaven i acabaven a port. “No ho vaig fer pas sol, sinó que gairebé cada dia tenia un convidat estrella.” Aquests acompanyants van ser familiars o amics, de què alguns no havien pujat mai a un veler o, fins i tot, ni sabien què era un patí de vela. L’únic tram que va fer en solitari va ser el de Barcelona, perquè era, a priori, el més perillós. “Hi havia una pila de creuers enormes que, en algun moment, m’hi havia d’encreuar. Vaig tenir la sort de comptar amb el vent a favor i vaig poder passar ràpid”, recorda Romaní.

De totes les aventures del trajecte, Daniel Romaní n’ha escrit un llibre, Catalunya amb patí de vela, publicat recentment per Viena Edicions. “La idea original era fer només la travessa, no pas un llibre. Això va venir després.” Durant els dies que va recórrer la costa, anava enviant fotos i missatges a un grup de Whatsapp format per familiars i amics. “Vam arribar a ser una cinquantena de membres, de qui rebia ànims i suport constantment”, explica. Aquests missatges van acabar sent la base de Catalunya amb patí de vela. Un llibre que no segueix un ordre cronològic, malgrat que aquesta pugui semblar la tècnica més senzilla per escriure’l. “Hi ha fets que sí que s’expliquen en ordre, però també hi he volgut afegir alguns capítols temàtics, com per exemple llocs d’on em van fer fora o elements que et situen des del mar.” En aquest últim capítol, Romaní actualitzada la idea de far –conegut com la referència dels mariners per no perdre’s– i n’introdueix de nous, com ara el pont del Petroli i la central nuclear d’Ascó, dos punts del patrimoni industrial català que el van ajudar a situar-se durant la travessa.

A més, també explica l’origen del patí de vela, una història que va portar discordança entre Barcelona i Badalona, ciutats que se n’atribuïen la invenció.

Més enllà d’aquestes curiositats, el llibre és ple d’anècdotes, com ara la part final de l’etapa en què arribava al Club Marítim Castelldefels. Romaní tenia de convidada estrella la seva germana quan un fort vent de popa va trencar un dels sis cables que aguantaven el pal central i la vela va caure. Per sort, van poder arribar al port nedant.

El llibre inclou tot això i més, en un relat que observa la costa catalana des d’un punt de vista diferent i en què Romaní explica que encara hi ha zones verges o molt poc visitades. En demanar-li una valoració general, afirma que s’ho va passar d’allò més bé.

L’autor ja havia escrit alguns llibres sobre patrimoni del país, però cap com aquest. De moment, no es planteja fer-ne un altre, però reconeix que “mai no se sap”.

Aquarel·les
Les il·lustracions del llibre van a càrrec d’Elisabet Capdevila, dona de l’escriptor, que s’estrena com a il·lustradora.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona