Societat

Evident divisió d’opinions entre els veïns a l’inici de les obres de la superilla

Arrenca la conversió de Consell de Cent en un bulevard i la construcció de quatre places

El projecte estel·lar de l’equip Colau estarà llest en vuit mesos

El debat està servit. Les màquines ja treballen al carrer Consell de Cent per transformar-lo en un bulevard, un eix verd on el cotxe cedirà el protagonisme al ciutadà que es desplaça a peu. El projecte de superilla de l’Eixample, l’aposta més ambiciosa del govern Colau i a la vegada la més criticada, s’ha posat en marxa aquest mes d’agost i ahir la seva màxima responsable, la tinenta d’alcalde, Janet Sanz, va visitar les obres en companyia del regidor del districte, Pau González.

La presència dels dos regidors a la confluència del carrer Consell de Cent amb Rocafort va servir per evidenciar la divisió d’opinions que genera el projecte entre la ciutadania. Amb els representants municipals van desplaçar-se dos portaveus de les associacions de veïns de la dreta i l’esquerra de l’Eixample i tots dos van lloar el projecte.

Un d’aquests dos portaveus va explicar que fa vint anys que s’està reclamant que el carrer Consell de Cent es converteixi en un eix cívic. L’altre va assegurar que la conversió del carrer Girona en un carrer verd és “una victòria del moviment veïnal que fa temps que ho reivindicava”.

L’actuació sobre Consell de Cent suposarà la construcció de quatre places a les confluències dels carrers Rocafort, Borrell, Enric Granados i Girona, i a la vegada aquests quatre carrers es convertiran també amb eixos verds.

Però hi ha també les crítiques i el descontentament. Ahir, mentre Janet Sanz s’explicava a la premsa, pel seu costat van passar ciutadans que no van poder-se estar d’expressar la seva opinió desfavorable. “Quina idea!”, va exclamar un. “Plegueu, bandits”, va cridar un home que conduïa una moto. “Demagògia”, va deixar anar un altre home després d’escoltar la regidora.

No eren els únics. Un parell de dones també disconformes van esperar que Sanz acabés de parlar i van exposar les seves queixes. La tinenta d’alcalde explica que per arribar al dia d’ahir han passat mesos d’un procés participatiu en què la gent hi ha pogut dir la seva i que les propostes de millora del projecte s’han posat en coneixement dels tècnics per tal d’integrar-les.

Les obres iniciades aquests dies duraran poc mes de vuit mesos i estaran enllestides el maig de l’any vinent, quan els barcelonins seran cridats a les urnes per renovar l’Ajuntament. La intervenció a Consell de Cent, Girona, Rocafort i Comte Borrell suposarà posar 58.000 metres quadrats més a disposició dels vianants.

El carrer Consell de Cent deixarà de ser un eix susceptible de travessar-se de cap a cap. Quan els automobilistes arribin a les places dels quatre carrers transversals estaran obligats a desviar-se. Aquest desviament obligatori serà operatiu abans que acabi aquest mes d’agost, encara que les obres estiguin a mig fer.

La superilla de l’Eixample té un cost de 52,7 milions d’euros, dels quals 48,2 són per als eixos i la resta, per a les quatre places, i estan fiançats pels fons europeus. Els treballs es faran en dues fases: primer es treballarà al costat de muntanya, on ahir ja es despintaven les línies grogues i es treien els blocs de formigó, i després, al costat de mar.

Janet Sanz o tornar de vacances amb un somriure

La segona tinenta d’alcaldia de Barcelona, Janet Sanz, va tenir ahir un plàcid retorn de vacances. El seu somriure d’orella a orella quan deia a la premsa “Avui comencen unes obres molt importants” ho deia tot. La conversió de cinc carrers de l’Eixample en eixos verds és la gran aposta transformadora del govern d’Ada Colau, però sobretot és el projecte estel·lar de la màxima responsable d’urbanisme de la ciutat, que ha hagut de suportar crítiques de tots costats, i fins i tot accions judicials, de moment infructuoses. El cert és que el clima, i la calorada excepcional d’aquest estiu, juguen a favor de Colau i Sanz, que ahir va tornar a explicar que el projecte de superilla és una eina per fer front a les conseqüències del canvi climàtic. La tinenta d’alcalde va dir que obres com la superilla fan possible “una ciutat on es pugui viure” i davant l’increment de temperatures per l’escalfament global va apostar per una ciutat “que sigui refugi”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona