Societat

França defensa que el Midcat “no respon” a la crisi energètica actual perquè trigarà “molts anys a estar operatiu”

El govern francès aposta per les regasificadores flotants de metà i recorda que vol prescindir de les energies fòssils

França defensa que el gasoducte del Midcat “no respon” a la crisi energètica actual perquè trigarà “molts anys a estar operatiu”. Així ho han indicat fonts del Ministeri d’Ecologia, Desenvolupament Sostenible, Transport i Habitatge del govern francès, que han detallat que per afrontar el context actual aposten per les regasificadores flotants de metà. Així mateix, recorden que el 2019 el projecte va ser objecte d’una “forta oposició local” a la vall del Roine. “Abans de començar a construir nous gasoductes hem de tenir en compte també els desafiaments climàtics, perquè el nostre objectiu és prescindir de les energies fòssils abans del 2050”, apunta el ministeri francès.

Tot plegat arriba després que el canceller alemany Olaf Scholz proposés la setmana passada construir un gasoducte que comuniqui Portugal amb l’Europa central, travessant Espanya i França. Tot i això, Scholz no va mencionar explícitament el Midcat. Per la seva banda, el ministeri francès defensa que la proposta “ha de ser objecte de diàleg” a la UE, ja que afecta diversos estats membres.

El govern francès assegura que ja veu amb bons ulls les dues interconnexions de gas que existeixen entre França i la península Ibèrica i que passen pel País Basc. Es tracta de dues línies que, segons el ministeri, “s’estan utilitzant a ple rendiment” des de l’esclat de la guerra a Ucraïna. En la mateixa línia, França recorda que el projecte del Midcat ja va estar sobre la taula entre el 2013 i el 2019 i es va tombar perquè el mercat no havia mostrat “interès comercial” per aquesta proposta d’interconnexió. Aleshores es buscaven vies alternatives al gas rus arran de l’annexió de Crimea

Malgrat les reticències del govern francès, per la seva banda la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica de l’executiu espanyol, Teresa Ribera, va assegurar el passat divendres que Enagás –l’empresa promotora del projecte d’interconnexió gasística- calcula que la part catalana de la infraestructura podria estar “operativa” d’aquí uns “vuit o nou mesos”. Ara bé, Ribera també va remarcar que era “clau” el suport del govern francès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona
opinió

Calonge i Sant Antoni, municipi pioner en ‘smart city’

Alcalde de Calonge i Sant Antoni

Figueres perfora un pou de 200 metres de profunditat per buscar aigua

figueres