Societat

El CGPJ ajorna ‘sine die’ el nomenament dels seus dos jutges

El ple acaba sense acord i deixa en suspens la renovació del Constitucional

Els vocals pacten les normes per designar-los

Triomf del sector conservador. Tal com era previsible, el ple extraordinari del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) espanyol en funcions celebrat ahir va acabar sense acord en relació amb el nomenament dels dos magistrats per al Tribunal Constitucional que li pertoca fer. I sense data també per a un nou ple a menys d’una setmana que venci el termini donat pel govern espanyol.

La reforma impulsada al juliol per l’executiu, per desencallar la renovació del Constitucional, obliga el CGPJ a designar els dos nous magistrats abans de dimarts que ve, dia 13, però l’oposició del sector conservador de l’òrgan de govern de jutges i magistrats acatar el termini imposat per l’executiu de Pedro Sánchez podria desembocar amb un incompliment tàcit de la llei si no es produeix el nomenament abans que venci el termini.

Després d’una tensa reunió de més de tres hores, els vocals només van aconseguir fixar unes normes de procediment per triar els candidats, però no es va posar cap nom sobre la taula. Aquestes normes estableixen, entre altres punts, que la petició de convocatòria d’un altre ple “inclourà els noms de dos candidats”. La iniciativa pot sorgir del president, Carlos Lesmes, o d’almenys cinc dels vint vocals i la voluntat és que sigui una proposta de consens –un candidat conservador i un altre de progressista.

Un cop convocat el ple, els vocals podran presentar propostes de candidats fins al mateix moment d’inici de la sessió. Les propostes acompanyaran el currículum dels candidats i els vocals podran votar-ne un màxim de dos en cada votació. Si cap candidat obté els vots necessaris, no serà impediment perquè es tornin a proposar els mateixos noms. Caldran els vots favorables de tres cinquenes parts dels vocals –dotze vots– per aprovar els nomenaments per substituir els magistrats del TC que tenen el mandat caducat des de fa gairebé tres mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt