Societat

Queixes d’excés de calor en catorze escoles de Girona

Les direccions reclamen de manera urgent sistemes de ventilació i renovació de l’aire a l’aula i més ombra al pati

A l’Annexa-Joan Puigbert afirmen que les condicions de treball són molt difícils

Els equips directius de catorze escoles de Girona s’han queixat que fa massa calor als centres. En la tercera setmana del curs, que s’ha avançat set dies per primer cop, les direccions reclamen a l’Ajuntament i al Departament d’Educació sistemes de ventilació i de renovació de l’aire i més espais d’ombra al pati.

Les escoles adherides al manifest denuncien que a les aules se superen “i de llarg” els 27 graus de temperatura que equivalen a un “benestar tèrmic”, segons es descriu en el reial decret 486/1997, del 20 de juliol del 2007. Per això, reclamen –i no volen que cap de les dues administracions eludeixi responsabilitats– mesures urgents.

La directora de l’escola pública Annexa-Puigbert, Susanna Arboleas, afirma que tant al setembre com a partir del maig –al final del curs 2021/22– “fa molta calor i és molt difícil treballar, tant per als adults com per als infants”. L’escola és al límit dels barris de les Pedreres i Vista Alegre.

Les direccions de les escoles gironines que han subscrit el manifest són les següents: Montjuïc, Annexa, Migdia, Eiximenis, Montfalgars, Pericot, Marta Mata, Verd, Pla, Joan Bruguera, Taialà, Àgora, Bosc Pabordia i Centre d’Educació Especial Palau. Un total de disset associacions de famílies també s’adhereixen a les reclamacions. Són les dels catorze col·legis esmentats i l’Associació de Famílies (AFA) del Balandrau i Domeny i l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes (AMPA) del Carme Auguet.

El manifest és un grau més en la reivindicació dels centres per treballar en millors condicions –al Pericot ja es van queixar de la falta d’ombra al pati al juny–. La crisi climàtica ha agreujat les mancances dels centres, però els signants –famílies i docents– demanen solucions. “Només volem que es prenguin mesures eficients, efectives i eficaces, sense pedaços provisionals, amb caràcter d’urgència per a totes les escoles de la ciutat”, afirmen.

Dificultats d’atenció

A l’escola Annexa-Joan Puigbert ja obren les finestres de bat a bat i fan circular l’aire d’una banda a l’altra, però no posen remei a les altes temperatures. “No és només comprar ventiladors. Cada edifici és diferent i deu tenir les seves necessitats”, assenyala Arboleas, que hi afegeix: “S’ha d’avançar perquè al final de curs tornarem a estar igual. Ara la situació ja es nota en la capacitat d’atenció. Els nens estan més cansats i cal tenir en compte que passen moltes hores a l’escola.”

Les nou aules de tutoria estan orientades en direcció sud –afirma Arboleas– i, per això, l’Annexa-Puigbert ha reclamat al Departament d’Educació divuit ventiladors per a les divuit aules de tots els cursos –dues línies de P3 a 6è de primària. A més, al pati més gros només hi ha l’ombra d’una morera.

L’Ajuntament treballa en un projecte per naturalitzar els patis escolars, per al qual podria rebre fons europeus. Una de les escoles que aspira a beneficiar-se’n és el Pericot, segons afirmen fonts de l’AFA.

LA XIFRA

17
associacions
de famílies de col·legis es queixen de l’excés de calor dins l’aula. Catorze direccions hi donen suport

LA FRASE

Les aules de tutoria donen al sud i hi toca el sol moltes hores. A Educació demanem divuit ventiladors
Susanna Arboleas
Directora de l’escola annexa-Joan puigbert de girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per al projecte de la nova biblioteca

QUART
Regne Unit

Cinc migrants moren en l’intent de creuar el canal de la Mànega

Barcelona
GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer

Sabadell
Societat

Estudiarà si cal reforç puntual dels mossos

Tarragona
salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona